Sākot ar narkotiku, beidzot ar līķu meklēšanu. Kā policijā apmāca suņus?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Speciāli apmācītus suņus jau vairākus gadsimtus pasaulē izmanto kā efektīvu līdzekli dažādu valsts pārvaldes iestāžu uzdevumu izpildei. Suņa fizioloģisko īpašību kopums ļauj to izmantot dažādās jomās, piemēram, cilvēka vai vielu smaržas avota atklāšanā, to salīdzināšanā. Policijas rīcībā ir aptuveni 20 apmācīti suņi, specializēti dažādu vielu, kā arī līķu meklēšanā.

Suns tika izmantots arī bezvēsts pazudušā, kurš vēlāk tika atrasts miris, Ivana Berladina meklēšanā. Meklēšanā piedalījās Valsts policijas kinoloģe Gunda Šabanova.

Šabanova sarunā ar TVNET norāda - mācot suni līķu meklēšanai, tiek pieļauti dažādi varianti: audums, kas piesūcināts ar «līķa smaku», tiek aprakts zem zemes vai arī pakārts kokā (pieļaujot, ka būs jāmeklē arī pašnāvnieki, kas mežā likuši sev cilpu kaklā).

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Suņus, kas varētu būt noderīgi cilvēku, dažādu lietu, vielu meklēšanai, skatās jau no kucēna vecuma. Suņi tiek skatīti dažādos vecuma posmos, jo, sunim augot, raksturs var pamainīties.

«Īpašu uzmanību pievēršam tam, lai nav bailīgs, cik ātri viņš ir spējīgs adaptēties svešā vidē, kādi ir viņa instinkti, piemēram, medīšanas instinkts, lai suns būtu spējīgs gan iet pa pēdām, gan personu meklēt,»

teica Šabanova.

Pārsvarā dienestam policijā izmanto vācu aitu suņus un beļģu aitu suņus, jo dzīvnieki netiek izmantoti tikai pēdu, personu meklēšanai, bet arī, lai būtu iespējams ar suņu palīdzību garantēt kārtību masu pasākumos. «Vajag tādus suņus, kurus var izmantot gan meklēšanai, gan aizsardzībai, aizturēšanai,» teica Šabanova.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Visa suņu apmācība tiek balstīta uz spēli, lai viņam ir prieks strādāt. «Ja, piemēram, meklējamais priekšmets ir aprakts, viņš raks tiks ilgi, kamēr to atradīs,» viņa skaidroja.

Policijā suņus neapmāca tikai līķu, personu meklēšanai, bet arī narkotisko vielu, sprāgstvielu meklēšanai.

Kopumā Valsts policijai ir ap 20 suņu, suns dzīvo pie kinologa. Šabanovai ir divi suņi – viens ir apmācīts līķu meklēšanai, otrs narkotisko vielu. Pārsvarā gan kinologam ir tikai viens suns.

Suņi, kas trenēti meklēt narkotiskās vielas, var atrast dažādas narkotikas – gan augu izcelsmes narkotikas, gan sintētiskās. Beļģu aitu suns ir astoņus gadus vecs, viņš ir specializēts līķu meklēšanai. Bet vācu aitu suns ir piecus gadus vecs.

«Arī suņi, kas tiek apmācīti meklēt narkotiskās vielas, tiek mācīti ar spēļu palīdzību. Tas ir tikai mīts, ka sunīši tiek baroti ar narkotiskajām vielām,» skaidroja Šabanova.

Policija suņus iepērk ar iepirkuma palīdzību, gan sadarbojas ar ārvalstīm. Viens kucēns, kas nav apmācīts, maksā, sākot no 500 eiro, cena ir atkarīga no kucēna vecuma, šķirnes, audzētavas. Ja tiek iegādāts kucēns, tad parasti viņa vecums ir divi mēneši.

Lai suns tiktu apmācīts pietiekami, lai viņš varētu veikt savus pienākumus, nepieciešams aptuveni viens gads. «Bet arī pēc tam nepieciešams ar suni strādāt, trenēt,» viņa piebilda un paskaidroja, ka suns tiek izmantots tik ilgi, kamēr viņš ir spējīgs pildīt savus pienākumus. Vidēji tie ir desmit, vienpadsmit gadi. Pēc tam suns paliek pie kinologa.

Runājot par ikdienas darbu, Šabanova atzīst, ka ir svarīgi, ka kinologus izsauc pirmos. Ir bijuši gadījumi, kad kinologs izsaukts viens no pēdējiem, bet notikuma vieta jau ir nostaigāta un pēdu smarža jau ir zudusi.

Suņu izmantošanai, ja ir veikta speciāla apmācība, ir daudz priekšrocību - tiem ir augsta mobilitātes spēja, nozīmīga preventīva loma pārkāpumu novēršanā, psiholoģisks efekts, spēja fiziski aizsargāt pret uzbrukumu, salīdzinoši vienkārša darba spēju uzturēšana.

Mūsdienās gan suni, gan tehnisko aprīkojumu efektīvi izmanto cīņā pret noziedzību, kā arī drošības līmeņa paaugstināšanai sabiedrībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu