Rinkēvičs Minskā aicina uz ciešāku informācijas apmaiņu par mācībām «Zapad»

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs vizītē Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā aicinājis uz ciešāku informācijas apmaiņu par gaidāmajām mācībām «Zapad 2017», kas norisināsies abās Latvijas kaimiņvalstīs, portāls TVNET uzzināja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Otrdien un trešdien Rinkēvičs darba vizītē uzturējās Minskā, kuras laikā tikās ar Baltkrievijas premjerministru Andreju Kobjakovu, ārlietu ministru Vladimiru Makeju, ekonomikas ministru Vladimiru Zinovski, Baltkrievijas trīs lielāko opozīcijas partiju vadītājiem un iekšpolitikas ekspertiem.

Tiekoties ar Baltkrievijas premjerministru Kobjakovu un ekonomikas ministru Zinovski, Rinkēvičs pauda gandarījumu, ka pēc divu gadu krituma preču apgrozījums 2017. gada pirmajā ceturksnī ir palielinājies par 11%. Ministrs pārrunāja jautājumus, kas skar Latvijas zivju un zivju produkcijas eksportu uz Baltkrieviju.

«Viens no prioritārajiem sadarbības virzieniem ar Baltkrieviju Latvijai ir transports un loģistika. Šogad tika atvērta Latvijas Dzelzceļa pārstāvniecība Minskā. Latvija cer attīstīt trīspusēju Latvijas, Baltkrievijas un Ķīnas sadarbību, īpaši attiecībā uz kravu piesaisti no industriālā parka «Lielais akmens» caur Latvijas ostām,» pauda Rinkēvičs. Tāpat ārlietu ministrs izteica Latvijas interesi paplašināt sadarbību tūrisma jomā un aicināja Baltkrieviju izmantot Latvijas medicīnas tūrisma piedāvājumu.

«Baltkrievija ir svarīga Latvijas kaimiņvalsts, tādēļ vēlamies šo attiecību dinamiku uzturēt. Priecājamies, ka Latvijai un Baltkrievijai būs iespēja organizēt Pasaules hokeja čempionātu 2021. gadā. Gatavošanās čempionātam vēl vairāk aktivizēs sadarbību dažādās nozarēs,» tikšanās laikā ar Baltkrievijas ārlietu ministru sacīja Rinkēvičs.

Runājot par sadarbību vides aizsardzības jomā, Rinkēvičs pauda Latvijas gatavību noslēgt divpusēju vienošanos par Daugavas baseina aizsardzību. Ministrs uzsvēra nepieciešamību, lai jaunajos AES projektos, tādā kā Astravjecas AES, tiktu ievērotas visas atbilstošās starptautiskās drošības prasības. «Aicinām Baltkrieviju turpināt aktīvi sadarboties ar ieinteresētajām pusēm, dalīties ar informāciju un būt atklātiem par Astravjecas AES celtniecības gaitu,» uzsvēra Rinkēvičs.

Puses arī pārrunāja drošības politikas jautājumus. Latvijas ārlietu ministrs pauda gandarījumu par Latvijas un Baltkrievijas sadarbību bruņojuma kontroles jomā, īstenojot divpusējos uzticēšanos un drošību veicinošus pasākumus, kas ir labs piemērs caurskatāmības veicināšanai reģionā. Vienlaikus Rinkēvičs aicināja Baltkrievijas pusi uz ciešāku informācijas apmaiņu par gaidāmajām mācībām «Zapad 2017», kas notiks septembrī.

Plānots, ka mācības norisināsies no 14. līdz 20. septembrim Baltkrievijas teritorijas 7 poligonos, un tajā būs iesaistīti praktiski visi Krievijas rietumu kara apgabalā esošie militārie spēki. Vienlaikus notiks virkne citu mācību ar dažādiem nosaukumiem, kurām faktiski būs vienots scenārijs.

Ministrs atzinīgi novērtēja progresu ES–Baltkrievijas Vīzu atvieglotas izsniegšanas un Readmisijas līgumu saskaņošanas gaitā un izteica cerību, ka līdz šā gada beigām līgumi tiks saskaņoti un arī noslēgti.

Rinkēvičs pauda Latvijas atbalstu Baltkrievijas pievienošanās procesam Pasaules Tirdzniecības organizācijai. Tāpat ministrs uzaicināja Makeju apmeklēt Rīgas konferenci, kas notiks 29. un 30. septembrī.

Darba vizītes laikā ārlietu ministri piedalījās Latvijas Republikas un Baltkrievijas Republikas diplomātisko attiecību nodibināšanas 25. gadadienai veltītās Baltkrievijas Republikas valsts pastmarku svinīgās dzēšanas ceremonijas norisē.

Latvijas vēstniecībā Minskā abu valstu ārlietu ministri kopīgi atklāja Dr.habil.hist., profesora Antonija Zundas un Dr.habil.hist., profesora Ilgvara Butuļa grāmatu «Latvijas vēsture», kas pirmo reizi ir tulkota baltkrievu valodā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu