Saistībā ar Čakšas gaidāmo bērna piedzimšanu vērtēs līdzīgas situācijas Igaunijā un Dānijā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Meklējot risinājumus saistībā ar veselības ministres Andas Čakšas gaidāmo bērna piedzimšanu tiks vērtētas līdzīgas situācijas Igaunijā un Dānijā.

Kā stāsta Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) preses sekretārs Andrejs Vaivars, situācija, kad ministres ģimenē gaidāms pieaugums, ir jauna, tāpēc patlaban tiek vērtēta minētā situācija, lai lemtu, kā rīkoties.

Tajā pašā laikā Vaivars norādīja, ka šāda situācija nav unikāla Eiropā, jo līdzīgas situācijas bijušas Igaunijā un Dānijā, kur ministres savu amatu nav pametušas. «Šo valstu pieredze tiks ņemta vērā,» piebilda Kučinska pārstāvis.

«Latvijas Avīze» iepriekš vēstīja, kaČakšasģimenē nākamā gada janvārī gaidāms mazulis, tāpēc vismaz uz laiku būs jāmeklē jauns veselības nozares vadītājs.

Čakšašodien žurnālistiem atzina, ka viņa nākamā gada janvārī gaidāmā mazuļa dēļ sev aizvietotāju nemeklēs, un tikai gadījumā, ja tomēr radīsies tāda nepieciešamība, tiks meklēts risinājums.

Ministre norādīja, ka strādās «līdz galam» un viņai nav nekādu domu par atkāpšanos, jo uzskata, ka ar saviem pienākumiem tiek galā labi. Uz jautājumu, vai pēc mazuļa dzimšanas ministre būtu gatava atgriezties amatā,Čakšaatbildēja, ka vēlas sakārtot veselības aprūpi, taču, ņemot vērā, ka notikumi var būt dažādi, viņa nevēlas skriet tiem pa priekšu.

Kā atzīmē laikraksts «Latvijas Avīze», šis ir nebijis gadījums Latvijā, kad ministrei gaidāms ģimenes papildinājums, un līdz ar to normatīvajos aktos nav īsti atrunāts, kas notiek tad, ja ministre dodas bērna kopšanas atvaļinājumā, proti, vai viņa var uz laiku nolikt ministra pilnvaras un pēc tam atgriezties amatā, vai arī viņai postenis būtu jāpamet pavisam.

Šādos apstākļos arī Ministru prezidents atteicies atbildēt uz jautājumiem par veselības ministres aizvietošanu, ja gadījumā šāda vajadzība rastos. Ministru kabineta (MK) darbību regulējošajos tiesību aktos nav noteikts, cik ilgi ministrs drīkst atrasties prombūtnē.

Jurists Jānis Pleps uzskata, ka varētu būt nepieciešami grozījumi MK Kārtības rullī. Kā piemēru viņš minējis Saeimas Kārtības rulli, kuru laboja, kad kādreizējā deputāte Inese Šlesere devās bērna kopšanas atvaļinājumā. Tajā tika noteikts, ka deputātam ir tiesības uz grūtniecības un dzemdību atvaļinājumu, kā arī bērna kopšanas laikā nolikt deputāta mandātu. Šīs tiesības skar ne tikai sievietes deputātes, bet ari deputātus - tēvus. Pleps uzskata, ka tas būtu slikts signāls sabiedrībai, ja līdzīgā situācijā Ministru kabinetā valdības pārstāvim liktu atkāpties no amata.

Čakšuveselības ministra amatam ir virzījusi Zaļo un zemnieku savienība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu