NASA publisko vairākus simtus vēsturisku video

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no video

Nacionālās Aeronautikas un kosmosa administrācijas (NASA) Ārmstronga Lidojumu izpētes centrs ir sācis publiskot simtiem video, kuros iemūžināti dažādi reti ar aeronautiku saistīti notikumi, tostarp pasažieru aviolainera apzināta nogāšana tuksnesī.

Videomateriālu publiskošana interneta vietnē YouTube un aģentūras mājas lapā ir saistīta ar nepieciešamību NASA darbu padarīt caurskatāmāku, kā arī informēt un izglītot sabiedrību par aģentūras speciālistu darbu, par to, kāds labums tiek gūts, maksājot tūkstošiem inženieru un veicot daudzus un dažādus eksperimentus.

Kā raksta The Verge, patlaban aģentūra tīmeklī ir izvietojusi aptuveni 300 no kopumā 500 videomateriāliem. Daži no tiem ir vairākus gadu desmitus seni.

Starp video, kas jau šobrīd ir atrodami NASA Armstrong Flight Research Center YouTube kanālā, ir reaktīvā lidaparāta D-558 Skystreak montāža 1947.gadā, slepenās izlūkošanas lidmašīnas Lockheed Martin SR-71 pacelšanās 1991.gadā, kā arī bezpilota virsskaņas lidmašīnas modeļa NASA X-43A tests 2004.gadā.

Tāpat kanālā atrodams video, kurā

1984.gada 1.decembrī veikts kontrolētas pasažieru aviolainera Boeing 720 nogāšanas tests.

Tajā tiek simulēts salīdzinoši lēzens trieciens pret zemi un speciāli novietotu šķērsli, kā rezultātā nolūst lidmašīnas spārni un notiek degvielas eksplozija.

Šā testa mērķis bija noskaidrot pasažieru izdzīvošanas iespējas šāda veida negadījumā, kā arī veikt aviācijas degvielas sadegšanas īpašību izpēti, kad tai piemaisīta liesmas slāpējoša viela.

Video gan redzams, ka lidmašīnas pasažieriem izredzes izdzīvot šādā avārijā būtu visai minimālas. Par to liecina kaut vai tas, ka liesmu nodzēšanai bijusi nepieciešama vairāk nekā stunda.

Tāpat šajā testā NASA un Federālā aviācijas aģentūra testēja jaunus lidmašīnu sēdekļus, salona izolācijas materiālus, nedegošus logus, bagāžas novietņu stiprinājumus, melnās kastes, kā arī ar pilnībā funkcionējošiem manekeniem spēkus, kādi iedarbojas uz lidmašīnu trieciena brīdī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu