Vasara ir atcelta! Beidzot izjūtam, kas ir klimata pārmaiņas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

«Šī vasara ir vēsa, bet nav ekstrēma,» saka Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognožu nodaļas vadītājs Andris Vīksna, atzīstot, ka klimatisko pārmaiņu rezultātā mainās laika apstākļi arī Latvijā. Līdz pat augusta vidum vidējā gaisa temperatūra tiek prognozēta dažus grādus zem diennakts normas, kas ir no 15 līdz 17 grādiem.

«Cilvēku atmiņa kļūst aizvien īsāka, un tas ir zinātniski pamatoti: mums ir tendence aizmirst sliktāko - vētras un aukstumu, bet atcerēties siltas, jaukas vasaras. Nav gluži tā, ka vasaras nav, – ja palūkojamies uz termometra stabiņu, tas ik dienu pakāpjas līdz 20, 23 grādu atzīmei.

Šajā gadsimtā kopš 2000. gada ir bijuši trīs vēl saltāki maija mēneši un 6 aukstāki jūnija mēneši.

Tas, kas notiek šobrīd, nav nekas ārkārtējs,» stāsta meteorologs.

Un tomēr! Maija un jūnija vidējā gaisa temperatūra ir bijusi pazemināta – maijā 0,7 grādus, bet jūnijā 0,6 grādus zem normas. Savukārt jūlijs sācies ar vēl lielāku temperatūras kritumu – 1. un 2. dekādē noslīdot 2,2 grādus zem normas. «Jā, ir auksti, bet, lūkojoties ilgākā periodā, tas nav rekords.» Šī vasara iekļaujas saltāko TOP 10 kopš 20. gadsimta 20. gadiem. Šajā vasarā nevienu dienu nav sasniegta gaisa temperatūra plus 30 grādu.

Šo nedēļas nogali meteorologs sola nedaudz siltāku un saulaināku. Toties nākamajā nedēļā atkal ies vaļā!

Līs lietus un dārdēs pērkons, tomēr salt nevajadzēs – gaisa temperatūra grozīsies ap 20, 24 grādiem.

Šī vasara nav ārkārtēja - tā iekļaujas klimatisko pārmaiņu procesā. «Ar katru gadu klimata pārmaiņas nosaka temperatūras paaugstināšanos, bet ir kļūdaini domāt, ka tas nozīmē, ka paliks aizvien siltāks. Klimata pārmaiņas tiek novērotas visās sezonās - ziemas kļūst siltākas un kopumā klimats pie mums kļūst mitrāks,» skaidro eksperts. Turklāt klimatiskās izmaiņas novēro 30 gadu ciklos.

Tas nozīmē, ka nākotnē ziemas būs siltas un nokrišņu būs daudz.

TOP 3 aukstākās vasaras: 1. vietā – 1928. gada vasara ar vidējo diennakts temperatūru plus 12,7 grādi, 2. vieta – 1962. gads ar 13,6 grādiem, 3. vietā – 1929. gads ar 14,1 grādu.

TOP 3 siltākās vasaras: 1. vietā 2010. gada vasara ar vidējo diennakts temperatūru 18,4 grādi, 2. vietā – 2011. gads ar 18 grādiem, 3. vietā 2002.gads ar 18 grādiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu