Mežā, kur atrada Ivanu, notiek neparasta rosība

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Pret to, ka cilvēki vēlas nolikt ziedus vietā, kur mirušu atrada piecus gadus veco Ivanu Berladinu, meža īpašniecei iebildumu nav. Tomēr brīdī, kad pie viņas sētas kāds vīrietis gatavojās zemē iedzīt krustu, viņa sākusi protestēt, šodien vēsta Liepājas reģionālais laikraksts «Kurzemes Vārds».

«Kurzemes Vārds» raksta, ka no vietas, kur atrasts zēns, iztālēm redzama lauku viensēta. Māju saimnieki stāstījuši, ka laikā, kamēr Ivans bija pazudis, dzirdējuši – rej suņi. Izgājuši ārā un pamanījuši, ka noēstas zemenes. «Visticamāk, bērns nobijās no suņiem un metās prom, pāri robežgrāvim un manā mežā iekšā,» spriež Grobiņas pagasta «Kļavu» saimniece.

Vietā, kur bērns lēcis pāri grāvim, arī pamanītas pēdiņas. Pēc policijas rīkojuma turp devās grupa zemessargu un brīvprātīgo, kas arī atrada Ivanu. Patlaban uz šo vietu mežā iemīta taka – cilvēki, pieminot Ivanu, nes ziedus, vainagus, rotaļlietas, kāds atstājis ūdens pudeli, cits – puikas fotogrāfiju.

Pret to, ka cilvēki internetā ievietojuši koordinātes, kur Ivanu atrada, un lielā skaitā dodas uz turieni, neprasot nekādu atļauju, viņai iebildumu nav. Arī ne pret to, ka sveces un puķes tiek atstātas vairākās vietās jau pa ceļam.

Tomēr pagājušajā pirmdienā, kad pati pirmoreiz devusies uz šo vietu un atgriežoties ieraudzījusi vīrieti, kurš pie vārtiem zemē dzen krustu, šķitis, ka nu gan ir par daudz.

Izcēlusies asa vārdu pārmaiņa. Vīrietis, lai arī varētu būt krievs, runājis latviski un vairākkārt saimniecei pārmetis neiejūtību, draudējis, ka Dievs viņu sodīs.

«Man pašai brālis piecu gadu vecumā gāja postā, arī muļķīgā nāvē. Tāpēc es zinu, ko tas nozīmē,» grobiņniece neslēpj, ka svešinieka vārdi viņu ļoti satraukuši. «Ja vēl krustu gribētu likt vietā, kur viņš nomira, tad lai liek.» Taču nejauši viņa uzzinājusi, ka Ivana miršanas vietā bez saskaņošanas brīvprātīgie gatavojas novietot melnu plāksni. «Man ir pašai savs piemineklis izdomāts. Lai tai vietiņai nestaigātu pāri, iestādīšu sarkanu kļavu,» iecerējusi saimniece.

Laikraksta rīcībā ir informācija, ka aktīvistu grupa Liepājā vēlas izveidot pieminekli pazudušiem bērniem. Reliģiju pētnieks un filozofs Valdis Svirskis atzīst, ka mirušā pieminēšanas izpausmes var būt dažādas, tomēr šajā gadījumā tās kļūstot pārmērīgas. Reliģiju pētnieks laikrakstam norādījis, ka labāk visas piemiņas lietas ar laba vēlējumiem pārvest uz zēna īsto atdusas vietu kapsētā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu