«Vienotībai» - jauns pagrieziena punkts vai iziršana?

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Lai veidotu attiecības ar jebkuru citu partiju, partijai «Vienotība» vispirms būtu jātiek skaidrībā pašai ar sevi, jo partija šobrīd atrodas ļoti izšķirošā posmā, sacīja Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Sandra Kalniete (V).

Viņa norādīja, ka nepieciešams sagaidīt 19.augustā gaidāmo partijas kongresu, pēc kura būs skaidrs, vai tas būs jauns sākums un pagrieziena punkts, vai tieši pretēji - turpināsies tālāka partijas iziršana. Vaicājot par pieciem no «Vienotības» aizgājušajiem Saeimas deputātiem, kuri apvienojušies jaunajā politiskajā kustībā «Par», Kalniete skaidroja, ka tas ir «Vienotības» frakcijas vadības lēmums, kādā veidā uzturēt attiecības ar šiem pieciem deputātiem.

«»Vienotības» frakcija jau no laika gala bijusi tāds īpašs veidojums, kas radies pēc tam, kad «Vienotība» parakstīja līgumus ar vairākām reģionālām partijām, kas no vienas puses ir «Vienotības» frakcijā, bet no otras puses viņi nav šīs partijas biedri, līdz ar to «Vienotības» valdes lēmumi viņiem nav saistoši,» uzsvēra deputāte.

Eiroparlamentāriete neņēmās spriest, vai no «Vienotības» varētu aiziet vēl kāds Saeimas deputāts, tomēr vienlaikus sacīja, ka frakcijā atrodas pašlaik atrodas cilvēki, kas pārstāv savas reģionālās partijas, un tuvojoties jaunām vēlēšanām, līgums, kas tika parakstīts, vairs nav tiem saistošs, tādēļ viņa pieļauj, ka šie cilvēki meklēs citu partnerību, kas būtu daudzsološāka par iekšēji nogurdināto «Vienotību».

Taujāta, vai viņas padomnieka Pētera Viņķela iesaistīšanās jaunajā politiskajā kustībā varētu ietekmēt turpmākās darba attiecības, Kalniete atbildēja noraidoši, sakot, ka līdz šim ar Viņķeli nav runājusi, tomēr šāda rīcība nevar ietekmēt abu personu darba attiecības, un «šādi jautājumi nekad nav bijis šķērslis profesionālajām attiecībām».

Jau ziņots, ka jaunajā politiskajā kustībā «Par», kurā apvienojušies pieci no partijas «Vienotība» aizgājušie Saeimas deputāti, iesaistīsies arī fiziķis Vjačeslavs Kaščejevs, matemātiķis Andris Ambainis, mācītājs Juris Cālītis un citi sabiedrībā pazīstami cilvēki. Pavļuts gan tika atzinis, ka ne visi manifesta parakstītāji būs arī starp partijas dibinātājiem, ko jau ir apliecinājuši abi zinātnieki, sakot, ka starp partijas dibinātājiem viņu vārdu nebūšot.

Šodien tika parakstīts jaunās kustības manifests. Kustībai pagaidām pievienojušies 48 cilvēki, starp viņiem arī visi pieci no «Vienotības» aizgājušie politiķi - Ilze Viņķele, Lolita Čigāne, Andrejs Judins, Aleksejs Loskutovs un Ints Dālderis.

Tāpat kustībā darbosies bijušais ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, politikas analītiķe Marija Golubeva, uzņēmējs, «Innocent Coffee Masters» un «Innocent Pro» īpašnieks Mārtiņš Staķis, bijušais Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes priekšsēdētājs, mediju eksperts Ainārs Dimants, režisors Dmitrijs Petrenko, vēsturnieks Gustavs Strenga, advokāts Indulis Balmaks, bijušais «Sabiedrības par atklātību «Delna«» vadītājs Kristaps Petermanis, Eiropas Parlamenta deputātes Sandras Kalnietes (V) padomnieks Pēteris Viņķelis, valsts pārvaldes eksperte, viena no sabiedriskās politikas centra «Providus» dibinātājām Vita Tērauda un citi.

Jaunā politiskā kustība savā manifestā uzsver cilvēka brīvību, tiesiskumu un «slaidu publisko pārvaldi», kā arī citas vērtības.

Jaunās partijas dibināšanas kongress plānots 26.augustā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu