Čakša: Darba grupa primārās aprūpes jautājumu risināšanā savu darbu varētu sākt pēc nedēļas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Darba grupa, kas risinās dažādus primārās aprūpes problēmjautājumus, savu darbu varētu sākt jau pēc nedēļas, šodien pēc Veselības ministrijas (VM) un ģimenes ārstu tikšanās teica veselības ministre Anda Čakša.

Viņa norādīja, ka tieši darba grupa ir nākamais solis primārās aprūpes problēmjautājumu, tostarp finansēšanas modeļa, kapitācijas naudas, kvalitātes, kā arī darba organizācijas jautājumu, risināšanā.

Čakša norādīja, ka darbam grupā no abām ģimenes ārstu asociācijām - Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) un Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas (LLĢĀA) - deliģēti cilvēki, kas tajā darbosies.

Pēc ministres paustā, šodien tika ļoti daudz runāts par kapitācijas naudu, kvalitāti, veselības aprūpes reformas plānā ietverto, turklāt ministrija daudz skaidrojusi jautājumus, kas visiem ģimenes ārstiem nebija īsti skaidri, tostarp ministre uzsvēra, ka tika arī skaidrots, ka reformas īstenošanas gaitā nav paredzēts ģimenes ārstiem neko atņemt.

Pēc Čakšas domām, bija ļoti labi, ka šajā tikšanās reizē ģimenes ārsti atklāti un brīvi sarunājās par aktuālajā nozares problēmām. «Šobrīd ir ļoti daudz jautājumi, kas salikti uz lapām un tagad jāsāk risināt,» piebilda Čakša.

Vienlaikus ministre norādīja, ka arī pēc gandrīz trīs stundas garās sarunas visi nozarei sasāpējušie jautājumi netika pārrunāti un šādas tikšanās plānotas arī turpmāk. Nākamā tikšanās varētu notikt pēc divām vai trim nedēļām, turklāt, iespējams, lielākā sastāvā.

Jautāta, vai patlaban primārās aprūpes ziņā ir strupceļš, Čakša atbildēja, ka viņai nav tādas sajūtas, jo patlaban tiek mainīts diskusijas veids, proti, tiek runāts par mērķiem un veidiem, kā tos sasniegt, lai iedzīvotāji saņemtu labāko veselības aprūpi.

Savukārt Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) prezidente Sarmīte Veide norādīja, ka tikšanās bija viedokļu apmaiņa, un ministre dzirdēja tos pašus viedokļus, ko asociācija apkopojusi un sniegusi ministrijai pēdējo gadu laikā.

Veide uzskata, ka sarunā neparādījās nekas jauns, kā arī nekāda vienošanās ar ģimenes ārstiem vai asociāciju netika panākta.

Kā teica Veide, asociācija piedāvāja VM, lai papildus 150 eiro ģimenes ārstam tiktu ielikti kapitācijas naudā bez papildu nosacījumiem, lai prakses var kvalitatīvi strādāt. «Tā kvalitātes nauda, kas paliek pāri pēc gada, ir mūsu, ģimenes ārstu, nauda,» skaidroja Veide.

Vienlaikus viņa uzsvēra, ka streika modificētā forma nav zaudējusi savu būtību, jo, streikojot ģimenes ārsti parāda, ka ārsti nav apmierināti ar esošo situāciju veselības aprūpē, jo patlaban nekas nav mainījies, turklāt streika formas ir dažādas, uzsvēra Veide.

Kā novēroja aģentūra LETA, šodien uz VM un ģimenes ārstu tikšanos bija ieradušies aptuveni simts ārsti, diskusijas bija spraigas un nereti no tikšanās telpas izskanēja skaļi izsaucieni.

LĢĀA pārstāvei, juristei Solvitai Olsenai netika ļauts piedalīties šajā tikšanās reizē, jo šodien bija tikšanās ar ģimenes ārstiem un netika risināti nekādi cita veida jautājumi. «Tā bija saruna ministram ar ģimenes ārstiem,» uzsvēra Čakša.

Kā ziņots, 12.jūnijā Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS), Čakša un Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas (LLĢĀA) vadītāja Līga Kozlovska parakstīja vienošanos par turpmāku rīcību situācijas uzlabošanai veselības nozarē.

Kozlovska iepriekš skaidroja, ka vienošanās paredzēs, ka VM abām ģimenes ārstu asociācijām nosūtīs vēstules par darba grupa veidošanu, lai līdz 15.septembrim pirms budžeta pieņemšanas varētu mēģināt atrisināt vismaz lielāko daļu no problēmjautājumiem primārajā veselības aprūpē.

Tāpat vēstīts, ka, pārstājot sniegt valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus, 3.jūlijā plkst.12 vairāk nekā 600 ģimenes ārsti sāka streiku, solot, ka tas turpināsies tik ilgi, kamēr ar valdību izdosies vienoties par ģimenes ārstu izvirzītajām prasībām. Vēlāk protesta akcijas forma tika mīkstināta - kopš 18.jūlija ģimenes ārsti, kuri piedalās šajā akcijā, pieņem ne vairāk kā 20 pacientus dienā, turklāt nevienam pieaugušam pacientam neveic profilaksi. Šādā formā protestu solīts turpināt līdz 1.oktobrim.

Akciju rīko LĢĀA. Viena no ģimenes ārstu prasībām ir palielināt patlaban noteikto kapitācijas naudas maksājumu par 30%, savukārt valdība un VM piedāvāja ģimenes ārstu kapitācijas naudas ietvaros, sākot ar 2018.gada 1.janvāri, tiktu noteikta piemaksa 150 eiro mēnesī par atsevišķu kvalitātes kritēriju izpildi, taču šāds piedāvājums Streika komiteju neapmierināja, vienošanās netika parakstīta un streiks turpinās «modificētā» formā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu