Ķīlis: lai sakārtotu vidusskolu tīklu ātri, nepieciešams viens saimnieks

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Lai Latvijā daudz ātrāk tiktu sakārtots vidusskolu tīkls, tām nepieciešams viens saimnieks. Šādā gadījumā lēmums par tīkla optimizāciju, atsevišķu vidusskolu slēgšanu tiks pieņemts ātrāk, LTV raidījumam «Rīta panorāma» teica bijušais izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis.

Viņš paskaidroja, ka pašlaik skolu tīklu sakārtošanai ir optimāls brīdis, jo pašreizējais premjers Māris Kučinskis esot par izmaiņām. «Premjers [Valdis Dombrovskis] nebija par izmaiņām – visu veidu streiki, dusmošanās no nozares nebija pieņemamas,» teica Ķīlis.

Viņš atgādināja, ka vidusskolas pieder pašvaldībai, bet algas maksā valsts. Tāpēc, lai lēmumi tiktu pieņemti daudz ātrāk, skolām būtu nepieciešams viens saimnieks. «Pašvaldības visu laiku ir bijušas izdevīgā situācijā, jo skolotāji protestē pret valsti,» pauda bijušais ministrs un skaidroja, ka arī pašvaldībām jāiesaistās, jārunā ar iedzīvotājiem par nepieciešamajām izmaiņām.

Ķīlis bija patīkami pārsteigts par to, ka arī pašlaik augstskolu rektori ir par to, ka nepieciešams apvienot spēkus, mazināt augstskolu skaitu. «Gandrīz no krēsla nokritu,» teica ministrs un atgādināja, ka par līdzīgām runām pirms četriem gadiem augstskolas pieprasīja viņa demisiju.

Jau ziņots, ka 2016./2017. mācību gadā Latvijā bija 313 vidusskolas un 22 vakara un neklātienes skolas, savukārt skolēnu skaits šajā mācību gadā vidusskolas posmā noslīdējis līdz 34 699, kas ir par aptuveni 24 000 mazāk nekā pirms astoņiem gadiem.

Pētījumā secināts, ka

Latvijas skolēnu skaits ir pietiekams, lai nokomplektētu 130 vidusskolas, un tas nozīmē izglītības pakāpes samazināšanu vismaz 183 vidusskolām.

40 vidusskolas optimizācijas rezultātā varētu nākties pārveidot par pamatskolām vai sākumskolām Rīgā, četras - Daugavpilī, pa trim - Ventspilī, Liepājā, Jūrmalā, pa divām Rēzeknē un Kuldīgā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu