Kā jaundzimuši bērni saprot, kur ir mātes krūts?

Apollo TV
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Jaundzimušie nespēj izdarīt daudz, tomēr, nolikti uz mātes krūtīm, viņi instinktīvi centīsies zīst krūti, vēsta «LiveScience». Kā jaundzimušie zina, ka tas ir jādara? Jaunā Itālijā veiktā pētījumā atklāts, ka viens no iemesliem varētu būt tas, ka krūtsgals ir nedaudz siltāks nekā tam apkārtējā āda.

Augstāka krūtsgalu temperatūra varētu atvieglot jaundzimušā iespēju to atrast, kas izskaidro, kāpēc pat pāris minūtes veci jaundzimušie tiecas uz mātes krūtsgaliem, rakstīts žurnālā «Acta Paediatrica» publicētā pētījumā.

Jaunajā pētījumā tā autori vēlējās pārbaudīt hipotēzi, ka krūtsgalu temperatūra patiešām ļauj jaundzimušajiem tos atrast.

Tika pētīta 41 sieviete, kas dzemdēja slimnīcā no 2015. gada janvāra līdz februārim. Pētījumā tika iekļautas sievietes, kuras plānoja zīdīt ar krūti, kurām nebija problēmu grūtniecības laikā un kuras gaidīja tikai vienu bērnu.

Slimnīcā Itālijā, kur pētījums tika veikts, standarta prakse paredz uzreiz pēc dzemdībām bērnu uz 15 minūtēm novietot uz mātes krūtīm.

Topošās mātes pētnieki izmeklēja sešas stundas pirms dzemdībām, bet dienu un divas pēc dzemdībām mātes ar bērniem tika izmeklētas atkārtoti. Izmeklēšanas laikā pētnieki izmērīja mātes krūtsgalu un apkārtējās krūšu ādas temperatūru. Pēc dzemdībām pētnieki arī izmērīja jaundzimušo lūpu un pieres temperatūru.

Rezultāti uzrādīja, ka pirms dzemdībām sieviešu krūtsgalu temperatūra bija nedaudz augstāka kā apkārtējās ādas temperatūra – vidēji par apmēram 0,2 grādiem pēc Celsija. Pēc dzemdībām sieviešu krūtsgalu temperatūra salīdzinājumā ar apkārtējo ādu pieauga – pirmajā dienā tā bija par 0,5 grādiem, bet otrajā dienā – par 0,6 grādiem augstāka.

Pētnieki arī noskaidroja, ka bērnu lūpu temperatūra bija zemāka nekā pieres temperatūra. Pirmajā dienā bērnu lūpas bija vidēji par 1,2 grādiem pēc Celsija vēsākas nekā pieres. Otrajā dienā – par vienu grādu vēsākas.

Zinātnieki norādīja, ka pirmajā un otrajā dienā pēc dzemdībām bērnu lūpas bija vidēji par 1,7 grādiem vēsākas nekā mātes krūtsgali.

Tas, ka mātes krūtsgali kļuva siltāki, bet bērnu lūpas – vēsākas, nozīmē, ka darbojas kaut kāds mehānisms, kas palielina temperatūras atšķirību starp abām. Šī atšķirība veido sava veida «siltuma signālu», kas jaundzimušo lūpas vada tieši pie mātes krūtsgaliem, skaidroja pētnieki.

Turklāt bērnu tiekšanos varētu ietekmēt arī smarža. Iepriekšējos pētījumos konstatēts, ka jaundzimušie reaģē uz smaržu, ko izdala laktācijas procesā esošu sieviešu krūtis, un augstāka temperatūra šo smaržu varētu padarīt spēcīgāku.

Pētījumam gan ir vairāki ierobežojumi. Piemēram, nepieciešami turpmāki pētījumi, lai noskaidrotu, vai dzemdību laikā mātēm dotās zāles nevarēja ietekmēt krūtsgalu temperatūru, atzina pētnieki.

Tāpat arī netika ievākta informācija par noteiktiem faktoriem, kas varēja ietekmēt mātes piena izstrādi, piemēram, hormonu līmeni un emocionālo stāvokli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu