Deputāts Jansons nekandidēs uz «Oligarhu lietas» izmeklēšanas komisijas priekšsēdētāja amatu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Saeimas deputāts Ritvars Jansons (VL-TB/LNNK) nekandidēs uz «Oligarhu lietas» parlamentārās izmeklēšanas komisijas priekšsēdētāja amatu, ja tas kļūtu vakants, apliecināja pats politiķis.

Iepriekš Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis norādīja, ka, ja parlamentārās izmeklēšanas komisijas priekšsēdētāja Inguna Sudraba (NSL) nesaņemtu nepieciešamo pielaidi darbam ar valsts noslēpumu, vai cita līmeņa ierobežotas pieejamības informāciju, tad ZZS būtu gatava komisijas priekšsēdētāja amatā atbalstīt Jansonu.

Savukārt Jansons aģentūrai LETA skaidroja, ka nesen ticis ievēlēts par Saeimas Pilsonības, migrācijas un saliedētības komisijas priekšsēdētāju. Viņš norādīja, ka nav normāla prakse, ka parlamentā viens cilvēks vadītu divas komisijas.

Politiķis arī akcentēja, ka iepriekš komisijas sēdē izvirzīja «Vienotības» frakcijas deputāta Andreja Judina kandidatūru, un Jansons joprojām uzskatu, ka Judins būtu vispiemērotākais komisijas priekšsēdētāja amata kandidāts. Iemesls ir komisijai skatāmie «tīri» juridiskie jautājumi - vai kriminālprocesa normas ļauj «oligarhu lietu» kvalitatīvi izmeklēt un virzīt tālākai skatīšanai, vai dažu personu iesaiste sabiedriskās domas manipulācijā atbilst Satversmei un vai krimināllietas fakti sakrīt ar publiskotajām sarunām.

Jansons arī apliecināja, ka «noteikti nepārdomās» jautājumā par iespēju pašam vadīt parlamentāro izmeklēšanu. Saskaņā ar līdz šim spriesto kopā ar nacionālās apvienības vadības pārstāvjiem pagaidām arī nav paredzēts, ka politiskais spēks virzītu citu kandidatūru izmeklēšanas komisijas vadītāja postenim, piebilda politiķis.

Kā ziņots, arī no paša Jansona un nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK izšķiršanās atkarīga viņa kandidatūras iespējamā izvirzīšana, akcentēja ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

ZZS gan šajā jautājumā «nekur nesteigsies», jo vispirms gaidīs tiesībsargājošo institūciju atzinumu par nepieciešamo pielaižu piešķiršanu vai nepiešķiršanu komisijas deputātiem, tajā skaitā Sudrabai.

Jau vēstīts, ka pēc Sudrabas apstiprināšanas komisijas vadītājas amatā ir izskanējušas arī bažas par politiķes spēju objektīvi vadīt izmeklēšanu, ņemot vērā, ka «oligarhu sarunās» tiek pieminēta arī viņa. Pati Sudraba gan norāda, ka šos izteikumus pauž tie, kuriem ir bail no parlamentārās izmeklēšanas gaidāmajiem rezultātiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu