Garšo sprostos dētas olas? Noskaties un izlem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Reģējot uz Lietuvas dzīvnieku aizstāvības organizācijas «Tušti narvai» otrdien publicētajiem video materiāliem no dējējvistu fermām Lietuvā, kurās ražotās olas tiek pārdotas arī Latvijā ar «Rimi» privāto preču zīmi, «Rimi Latvia» plāno izvērtēt situāciju par tajā tirgotajām vistu olām.

Lietuvas dzīvnieku aizstāvības organizācijas «Tušti narvai» dokumentālie materiāli iegūti šā gada vasarā vistu fermās Ausienišķu un Kaušēnu ciematos. Videomateriālos ir redzamas dējējvistas ar apspalvojuma trūkumu, ievainojumiem un parazītiem, kā arī nāves gadījumi fermā. Materiāli publicēti ar mērķi pievērst patērētāju un pārtikas ražotāju uzmanību apstākļiem vistu fermās, kurās olas ražo sprostu sistēmās.

«Rimi Latvia» pārstāve Inga Bite norādīja, ja Lietuvas dzīvnieku aizstāvības organizācijas «Tušti narvai» otrdien publicētie video materiāli par vistu turēšanas apstākļiem Lietuvas dējējvistu fermās ir patiesi, tad «Rimi Latvia» kā sociāli atbildīgam mazumtirgotājam tie nav pieņemami. «Mēs veiksim pārrunas ar mūsu piegādātāju, kurš ražo olas vienā no ražotnēm, izpētīsim situāciju un pārbaudīsim ražošanas apstākļus,» sacīja «Rimi Latvia» pārstāve.

Viņa skaidroja, ka svarīgi ņemt vērā to, ka piegādātājs paralēli sadarbības līgumam ar «Rimi Latvia» ir parakstījis arī uzņēmuma iniciēto Ilgtspējas pielikumu, kas attiecas arī uz piegādātāja atbildību par dzīvnieku labturību.

«Pēc mūsu rīcībā esošās informācijas, šobrīd ražotnes pārbauda arī Lietuvas Pārtikas un veterinārais dienests, turklāt Lietuvā kā Eiropas Savienības dalībvalstī ir strikti noteikumi, kas nosaka dzīvnieku labturību un pārbauda to ievērošanu,» uzsver Bite.

Pēc «Rimi Latvia» pārstāves teiktā, uzņēmums nestrādā ar piegādātājiem, kas neievēro valsts likumdošanu. «Mēs zinām, ka Lietuvas atbildīgās instances rūpīgi seko tam līdzi. Ja mums būs kādi signāli no Lietuvas atbildīgajām institūcijām par neatbilstībām, mēs noteikti pārskatīsim sadarbību ar piegādātāju,» skaidroja Bite.

Biedrība «Dzīvnieku brīvība» internetā izveidojusi petīciju vietnē «rimi.olucena.lv», kuru iespējams parakstīt, lai aicinātu «Rimi Latvia» atteikties no sprostos dētu vistu olu tirdzniecības.

Biedrības vadītājs Aivars Andersons norādīja, ka šī nav pirmā reize, kad Latvijas patērētāji sastopas ar smagām dzīvnieku labturības problēmām, kas saistās ar dējējvistu turēšanu sprostu sistēmās. «Šī tipa ražotnes nespēj nodrošināt dzīvniekiem piemērotus dzīves apstākļus, tāpēc sociāli atbildīgi uzņēmumi visā pasaulē atsakās no sprostos dētu olu izmantošanas,» uzsver Andersons.

Viņš norāda, ka biedrība aicina Latvijas uzņēmējus, kuriem rūp pircēju vērtības, sociālā atbildība un dzīvnieku labturība, izslēgt no savām piegādes ķēdēm sprostos dētas olas.

Kā liecina «rimi.olucena.lv» pieejamā informācija, petīciju ar aicinājumu «Rimi Latvia» atteikties no sprostos dētu olu tirdzniecības līdz šim parakstījuši jau vairāk nekā 500 cilvēki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu