Kopš jūnija par 28% pieaudzis e-veselībā izsniegto darbnespējas lapu skaits

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Kopš jūnija sākuma par apmēram 28% jeb 5000 pieaudzis e-veselības sistēmā atvērto darbnespējas lapu skaits, pavēstīja Nacionālā veselības dienesta (NVD) pārstāve Agnese Jasenoviča.

Pēc NVD datiem, jūnija sākumā atvērto darbnespējas lapu skaits bija sasniedzis apmēram 18 000, bet patlaban ārstniecības personas pacientiem atvērušas jau gandrīz 23 000 e-darbnespējas lapu. Turklāt kopumā tagad jau 649 ārsti no kopumā 244 iestādēm e-veselībā izrakstījuši vismaz vienu e-darbnespējas lapu.

Būtiski pieaudzis arī izrakstīto e-recepšu skaits - no gandrīz 15 000 vasaras sākumā līdz gandrīz 20 000 patlaban. Palielinājies arī to ārstniecības iestāžu skaits, kurās pacientiem ir iespēja saņemt e-receptes - kopumā 280 iestādes. Savukārt no vasaras sākuma vēl 100 aptiekās iedzīvotājiem ir iespēja iegādāties medikamentus, izmantojot e-recepti, tādējādi kopskaitā jau 276 aptiekās tiek nodrošināta šāda iespēja.

Jasenoviča piebilda, ka ārstniecības iestādes arvien aktīvāk izraksta ne tikai e-darbnespējas lapas un e-receptes, bet vasaras mēnešos pieaugusi arī citu e-veselības pakalpojumu izmantošanas aktivitāte, tostarp ārstniecības personu ievadītā informācija par pacientu veselības pamatdatiem un vizuālās diagnostikas izmeklējumiem.

NVD informēja, ka dubultojies pacientu skaits, par kuriem e-veselībā ievietoti pamatdati. Jūnija sākumā pamatdati e-veselības sistēmā bija ievadīti par nedaudz vairāk kā 300 pacientiem, savukārt patlaban ārstniecības personas ievadījušas pamatdatus par gandrīz 600 pacientiem.

Pacientu pamatdati ir svarīga informācija par pacientu diagnozēm, alerģijām, regulāri lietojamajiem medikamentiem un medicīnas ierīcēm, kā arī brīdinājumi par pacientu veselības stāvokli, piemēram, par pacienta sirdī ievietotu kardiostimulatoru. Līdz ar pamatdatu ievadi tiek uzlabota medicīniskās informācijas pieejamība ārstējošajiem ārstiem, tādējādi veicinot kvalitatīvu un atbilstošu pacientu veselības aprūpi, skaidro NVD.

Vienlaikus e-veselībā arvien aktīvāk tiek uzkrāti vizuālās diagnostikas, piemēram, rentgena, datortomogrāfijas, magnētiskās rezonanses un citu, izmeklējumu rezultāti, tostarp attēli. Vasaras sākumā e-veselības sistēmā ārstniecības iestādes bija ievadījušas aptuveni 1000 vizuālās diagnostikas izmeklējumu datu un aptuveni tikpat slēdzienu, bet tagad šo dokumentu skaits ir divas reizes lielāks.

Jasenoviča piebilda, ka arī unikālo pacientu skaits, kuriem vizuālās diagnostikas izmeklējumu dati tagad ir pieejami e-veselības sistēmā, ir divkāršojies - no aptuveni 300 pacientiem vasaras sākumā līdz 600 pacientiem patlaban.

Pēc NVD pārstāves paustā, no iedzīvotāju puses augusi arī interese par pakalpojumu elektroniski reģistrēties pie ģimenes ārsta, par ko liecina līdz šim 60 elektroniski saņemtie iedzīvotāju pieteikumi.

NVD atgādina, ka medicīniskā informācija par pacientu e-veselības sistēmā sāk uzkrāties no brīža, kad attiecīgā ārstniecības iestāde sākusi darbu e-veselībā.

Kopumā līdz šim līgumi ar stacionāriem par e-veselības lietošanu noslēgti 100% apmērā, ar aptiekām - 85% apmērā, ar speciālistiem un ambulatorajām iestādēm - gandrīz 40%, bet apmēram 30% no visiem paredzētajiem līgumiem noslēgti ar ģimenes ārstu praksēm.

Jau ziņots, ka līdz šī gada 1.septembrim e-veselības sistēmas lietošana ārstniecības iestādēm un aptiekām vēl ir brīvprātīga, līdz ar to kartē attēloto iestāžu skaits pakāpeniski pieaugs, aptverot aizvien plašāku teritoriju un lielāku iestāžu skaitu, skaidro dienestā.

Vienlaikus NVD atgādina, ka ārstniecības iestādēs un aptiekās, kuras sākušas e-veselības sistēmas lietošanu, ir izvietotas apaļas atpazīšanas uzlīmes ar uzrakstu «šeit lieto e-veselību».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu