Salaspils mērs vērsies Ģenerālprokuratūrā par VARAM atcelto domes lēmumu izveidot pastāvīgās komitejas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Salaspils novada domes priekšsēdētājs Raimonds Čudars (V) šodien vērsies Ģenerālprokuratūrā ar iesniegumu par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Kaspara Gerharda (VL-TB/LNNK) lēmumu atcelt domes lēmumu izveidot pastāvīgās komitejas, norādīja Čudars.

Ar VARAM rīkojumu apturēta Salaspils novada domes lēmuma darbība par četru patstāvīgo Salaspils domes komiteju izveidošanu un darbību. Rezultātā komitejas nav tiesīgas pildīt likumā noteiktās funkcijas un pienākumus, kas būtiski apdraud un kaitē pārvaldes un valsts intereses, skaidro Čudars.

«Esmu lūdzis ģenerālprokuroram veikt pārbaudi par to, vai Gerharda darbībās ir konstatējamas noziedzīgas nodarījuma pazīmes, kas paredzētas Krimināllikuma 317. panta pirmajā daļā - Par valsts amatpersonas izdarītām tīšām darbībām, kas acīmredzami pārsniedz valsts amatpersonai ar likumu vai uzliktu uzdevumu piešķirto tiesību un pilnvaru robežas, ja šīs darbības radījušas būtisku kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas interesēm,» uzsvēra Čudars.

Viņš skaidro, ka, izdodot minēto rīkojumu, ir acīmredzami pārkāptas amatpersonas tiesības un pilnvaras, jo saskaņā ar likuma «Par pašvaldībām» 49.pantu vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram ir tiesības apturēt vienīgi nelikumīgi izdotus domes saistošos noteikumus vai citus normatīvos aktu vai atsevišķus to punktus, bet nav tiesības atcelt vai apturēt citus domes lēmumus, tajā skaitā., lēmumu par amatpersonu ievēlēšanu.

Domes vadītājam neizpratni rada fakts, ka 2017.gada 13.jūlija VARAM vēstule Saulkrastu domes deputātam Normundam Līcim (V) satur pilnībā pretēju nostāju ministra rīkojumā paustajam. Vēstulē norādīts, ka komitejas locekļu ievēlēšana ir politisks lēmums, kurā deputāti pauž savu brīvo gribu un politisko pārliecību. Papildus VARAM norāda, ka ministrijas kompetenci nosaka Ministru kabineta noteikumi «Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas nolikums».

Vēstulē teikts, ka saskaņā ar likuma «Par pašvaldībām» 49.panta pirmo daļu vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs ar motivētu rīkojumu var apturēt nelikumīgu pašvaldības domes izdoto saistošo noteikumu vai citu normatīvo aktu vai atsevišķu to punktu darbību. Taču ne ministram, ne ministrijai kopumā nav tiesiska pamata atcelt domes lēmumus.

Jau ziņots, ka VARAM atcels Salaspils novada domes lēmumu par pastāvīgu komiteju izveidošanu un locekļu ievēlēšanu.

VARAM 6.jūlijā saņēma Salaspils novada domes deputāta iesniegumu, kurā tika lūgts izvērtēt domes lēmumu par pastāvīgu komiteju izveidošanu un locekļu ievēlēšanu.

Pēc iepazīšanās ar situācijas apstākļiem, VARAM aicināja Salaspils novada domi precizēt saistošos noteikumus, nosakot, ka katras politiskās partijas vai vēlētāju apvienības pārstāvju skaits komitejās jānosaka iespēju robežās proporcionāli no katras politiskās partijas vai to apvienības ievēlēto deputātu skaitam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu