Opozīcija RD komitejas ārkārtas sēdē uz būtiskajiem jautājumiem atbildes neesot saņēmusi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare / LETA

Šodien notikušajā Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas ārkārtas sēdē uz būtiskajiem jautājumiem atbildes netika saņemtas, atzina Rīgas domes deputāts Juris Jurašs (JKP).

JKP paziņojumā presei norāda, ka opozīcijas pārstāvji nolēmuši Rīgas domes Satiksmes departamentam dot divas nedēļas laika, lai uzlabotu satiksmes dalībnieku drošību uz ielām remontdarbu laikā. Pretējā gadījumā partija patur tiesības prasīt departamenta direktora pienākumu izpildītāja Emīla Jakrina atcelšanu no amata.

Tāpat paziņojumā teikts, ka gadījumā, ja situācija drošības jomā nebūs acīmredzami uzlabojusies tuvāko divi nedēļu laikā, JKP varētu prasīt arī Rīgas mēra Nila Ušakova (S) demisiju, ņemot vērā, ka viņš ir tieši atbildīgs par Jakrina iecelšanu šajā amatā.

«Par pamatu demisijas prasīšanai var tikt uzskatīts fakts, ka kopš pērnā gada, kad par Rīgas ielu remontdarbu gaitu tika atstādināts departamenta direktors Vitālijs Reinbahs nav notikuši nekādi vērā ņemami uzlabojumi ne satiksmes dalībnieku drošības, ne satiksmes organizācijas ziņā,» teikts paziņojumā.

JKP norāda, ka opozīcija sola pēc divām nedēļām sasaukt atkārtotu ārkārtas sēdi un vērtēt situācijas attīstību, «jo šī jautājuma nerisināšana jau robežojas ar noziedzīgu bezdarbību».

«Tika jautāts, vai nav jābūt kādam konkrētam cilvēkam, kurš koordinē visus darbus? Vai ir persona, kas par to ir atbildīga un spēj nodrošināt, ka nenotiek kāda nelaime? Atbildes netika saņemtas, jo viss esot kārtībā,» sacīja Jurašs.

Viņaprāt, pašreizējā situācija Rīgas ielu remontdarbu laikā ir līdzīga ar pērnā gada ielu remontdarbiem, pēc kuriem toreizējais Satiksmes departamenta vadītājs Vitālijs Reinbahs, pēc Juraša domām, tika «politiski noziedots» un atstādināts no amata.

«Vai mēs runājam par Satiksmes departamenta vadību, vai arī te ir kaut kas vairāk? Manuprāt, šī ir reize, kad Rīgas domes priekšsēdētājam Nilam Ušakovam (S) pašam ir jāuzņemas atbildība, jo viņš nespēj šos darbus organizēt sabiedrībai pieņemamā veidā,» piebilda Jurašs.

Viņa rīcībā esot informācija, ka par ielu remontdarbu koordinēšanu savas sūdzības ir pauduši arī būvdarbu veicēji. «Paši būvnieki grib normāli strādāt. Viņiem ir jāspēj plānot savus cilvēkresursus un darba laikus, tāpēc viņi arī sūdzas. Varbūt viņi to nav gatavi darīt publiski, jo, acīmredzot, ir riski, ka nākamajos Rīgas domes iepirkumos viņi vairs neuzvarēs,» uzskata Jurašs.

Viņš uzsvēra, ka opozīcijas pārstāvji atbalsta ielu remontdarbus, taču pašreizējā darbu koordinācija, viņaprāt, ir nepieņemama. «Departaments saka vienu, bet izejot ārā uz ielas, mēs redzam pavisam citu ainu,» secinājis Jurašs.

Savukārt pēc domes deputāta Viļņa Ķirša (V) domām, Satiksmes departaments ar būvniekiem ir saskaņojis atvieglotas prasības, kā rezultātā netiek ievēroti Ministru kabineta noteikumi, kā arī tiek apdraudēta vismazāk aizsargātāko satiksmes dalībnieku drošība. «Normālu norobežojumu vietā ir salikti kaut kādi stabiņi, savilktas kaut kādas plastmasas lentas, kas cilvēkam nepalīdzēs. Man bažas raisa tas, ka Satiksmes departaments šajā gadījumā neredz problēmu,» teica Ķirsis.

Viņaprāt, sākotnēji ir nepieciešams runāt par Satiksmes departamenta izpratni saistībā ar gājējiem drošu pagaidu infrastruktūru. Viņš uzskata, ka tikai pēc tam var runāt par būvdarbu koordinēšanu.

Kā ziņots, ne visi galvaspilsētā notiekošie ielu remontdarbi tiks pabeigti līdz 1.septembrim, tomēr visi posmi pie skolu teritorijām būs pabeigti, Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas ārkārtas sēdē sacīja Rīgas domes Satiksmes departamenta pārstāvis Edmunds Valpēters.

Termiņu iekavēšanos Valpēters skaidroja ar pašvaldības AS «Rīgas Siltums» un SIA «Rīgas ūdens», kā arī AS «Sadales tīkls» veicamajiem inženierkomunikāciju remontdarbiem.

Ietvju remontdarbi aizkavēsies Brīvības, Stabu, Dzirnavu un Elizabetes ielā. Brīvības ielas ietvju pārbūves darbus paredzēts pabeigt līdz 9.septembrim, savukārt Dzirnavu ielā paredzētos «Sadales tīkla» remontdarbus paredzēts pabeigt līdz 15.septembrim.

Tāpat Brīvības ielas remontdarbi posmā no Bruņinieku ielas līdz Gaisa tiltam tiks atlikti līdz nākamā gada pavasarim, jo «Rīgas siltums» nepaspēs paveikt visus nepieciešamos remontdarbus tik ātri, lai būtu iespējams šajā posmā uzklāt kvalitatīvu asfalta segumu, skaidroja Vālpēters.

Trīs stundas garā Satiksmes un transportu lietu komitejas ārkārtas sēde noslēdzās ar Rīgas domes Satiksmes departamenta pārstāvju sniegtā ziņojuma apstiprināšanu. Deputāts Vilnis Ķirsis (V) ierosināja būvdarbu veicējiem dot divas nedēļas laika, lai novērstu pašreizējās nepilnības gājēju pagaidu infrastruktūras nodrošināšanā.

Komitejas vadītājs Vadims Baraņņiks (S) un domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S) norādīja, ka, saskaņā ar domes nolikumu, balsot par šādu priekšlikumu šodienas ārkārtas sēdē nedrīkst. Rīgas mērs piebilda, ka priekšlikumus var tikt izskatīts nākamajā domes sēdē, kas paredzēta neilgi pirms Rīgas pilsētas svētkiem.

Jau vēstīts, ka pēc Rīgas domes opozīcijas deputātu aicinājuma ceturtdien norisinājās pašvaldības Satiksmes un transporta lietu komitejas ārkārtas sēde. Ārkārtas sēdes darba kārtībā bija iekļauts jautājumu par satiksmes dalībnieku drošību remontdarbu laikā, kā arī jautājums par ielu remontdarbu plānošanu un to ietekmi uz satiksmi, satiksmes organizāciju un sastrēgumiem.

Iesniegumu par ārkārtas sēdes sasaukšanu parakstīja deviņi deputāti, to starp visi četri opozīcijas frakciju vadītāji - Vilnis Ķirsis (V), Jānis Bordāns (JKP), Baiba Broka (VL-TB/LNNK) un Juris Pūce (LA).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu