Foto: Cik tehnoloģisku 19. gadsimta cilvēki iedomājās dzīvi 2000. gadā

Apollo TV
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Public Domain review

19. gadsimta sākuma franču mākslinieku zīmējumos attēlots, kā tā laika cilvēks iedomājās dzīvi 2000. gadā.

Ilustrācijas, kuras publicētas vietnē «Public Domain review», 18. gadsimta beigās un 19. gadsimta sākumā radījis franču futūrisma mākslinieks Žans-Marks Kotē (Jean-Marc Côté) un citi mākslinieki. Tajās detalizēti attēlotas paredzamās 2000. gada tehnoloģijas, sabiedrība un sadzīves ainas.

Ilustrācijas ir zīmētas uz nelielām papīra kartiņām, kuras ievietoja cigarešu vai cigāru paciņās, bet vēlāk šādas kartiņas tika izmantotas kā pastkartes.

Lai arī mākslinieku priekšstati par to, kāda varētu būt dzīve 100 gadus tālā nākotnē, ir nedaudz pārspīlēti un patiesajai realitātei īpaši neatbilst, tomēr pašos pamatos 19. gadsimta cilvēkam bija skaidrs, ka tehnoloģijas, kas atvieglotu cilvēkam dzīvi, turpinās attīstīties.

Piemēram, ļaudis toreiz pieļāva, ka apgūt zināšanas būs pavisam viegli, jo skolā pasniedzējs milzīgā maļammašīnā smalcinās grāmatas, bet atbrīvotā informācija taisnā ceļā pa vadiem tiks ievadīta skolēnu smadzenēs. Vai arī tiks rīkotas zemūdens sacensības uz milzu zušiem, bet skatītāji, pateicoties elpošanas ierīcēm, tās vēros, stāvot trases malā.

Pavisam kopā eksistē 87 kartiņas, kas plašāku uzmanību ieguva tikai 1986. gadā, kad zinātniskās fantastikas rakstnieks Aizeks Azimovs (Isaac Asimov) tās ar komentāriem publicēja savā grāmatā «Futuredays: A Nineteenth Century Vision of the Year 2000».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu