Ņemot vērā VARAM iebildumus, Jūrmalas dome pārvēlē komiteju sastāvus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare / LETA

Piektdien Jūrmalas dome ārkārtas sēdē pārvēlējusi pastāvīgās deputātu komitejas, visās no tām ievēlot arī opozīcijas deputātus, tādējādi ņemti vērā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) iebildumi, informēja Jūrmalas domē.

Iepriekš domes koalīcija bija izslēgusi opozīcijas deputātus no dalības Attīstības un vides jautājumu komitejā, Izglītības un kultūras jautājumu komitejā, kā arī Transporta un mājokļu jautājumu komitejā, pret ko iebilda VARAM. Savukārt piektdien ārkārtas sēdē katrā no šīm komitejām tika iekļauti arī opozīcijas deputāti.

Jūrmalas pilsētas domē ir astoņas pastāvīgās komitejas.

Izglītības un kultūras jautājumu komiteju pārstāvēs divi deputāti no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) un pa vienam no «Saskaņas», nacionālās apvienības «Vidu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK), kā arī «Tev, Jūrmalai» un Jaunās konservatīvās partijas (JKP) apvienotā saraksta. Šāds sadalījums ir arī Transporta un mājokļu jautājumu komitejā. Savukārt Attīstības un vides jautājumu komitejā ievēlēti pieci deputāti, tostarp divi deputāti no ZZS un pa vienam no «Saskaņas», VL-TB/LNNK un «Tev, Jūrmalai»/JKP apvienotā saraksta.

Jaunatnes un sporta jautājumu komitejā ievēlēti pieci deputāti - pa diviem no ZZS un «Saskaņas», bet viens no VL-TB/LNNK. Pieci deputāti ievēlēti arī Tūrisma un kurortoloģijas komitejā - pa diviem deputātiem no ZZS, «Tev, Jūrmalai»/JKP apvienotā saraksta, bet viens deputāts no «Saskaņas».

Tikmēr Pilsētsaimniecības un drošības komitejā tika ievēlēti divi deputāti no ZZS, viens no «Saskaņas», viens no VL-TB/LNNK un viens no «Tev, Jūrmalai»/JKP apvienotā saraksta. Savukārt Sociālo, veselības un integrācijas jautājumu komitejā ievēlēti pieci deputāti - pa diviem no ZZS un «Tev, Jūrmalai»/JKP apvienotā saraksta, bet viens deputāts no «Saskaņas».

Finanšu komitejā tika ievēlēti seši deputāti - divi ZZS deputāti, divi deputāti no «Tev, Jūrmalai»/JKP apvienotā saraksta, bet pa vienam deputātam no «Saskaņas» un VL-TB/LNNK. Jūrmalas pašvaldībā skaidro, ka saskaņā ar likumu «Par pašvaldībām» Finanšu komiteju vada domes priekšsēdētājs, kas ir Gatis Truksnis (ZZS).

Sēdē Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs skaidroja, ka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Kaspara Gerharda (VL-TB/LNNK) rīkojuma rezultātā pastāvīgās deputātu komitejas nav tiesīgas pildīt likumā noteiktās funkcijas un pienākumus, un tas būtiski apdraud pārvaldes un pašvaldības darba intereses. Viņaprāt, Jūrmalas domes iepriekš pieņemtais lēmums par komiteju sastāvu bija politiski korekts un proporcionāls no katras partijas ievēlētajam deputātu skaitam.

«Kategoriski nepiekrītu apgalvojumam, ka Jūrmalas domes iepriekšējā lēmumā par pastāvīgajām deputātu komitejām nebūtu ievērota proporcionalitāte un ka Jūrmalā būtu problēmas ar demokrātijas principu ievērošanu, tomēr nevaram atļauties tērēt laiku diskusijām, domei ir jāstrādā, jāpilda tās funkcijas, kas noteiktas likumā, un ko esam solījuši saviem vēlētājiem,» klātesošajiem skaidroja Truksnis.

Viņš uzsvēra, ka dome sekos līdzi, kāds būs ģenerālprokurora atzinums sakarā ar situāciju Salaspils novada domē, kuras lēmums par pastāvīgo komiteju sastāvu arī ir apturēts, bet domes priekšsēdētājs Raimonds Čudars (V) saistībā ar to ir vērsies Ģenerālprokuratūrā.

Kā ziņots, ceturtdien Gerhards apturēja Jūrmalas domes lēmumu par pastāvīgo komiteju sastāvu. Iepriekš Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) bija lūgusi Jūrmalas pašvaldību pārskatīt domes pastāvīgo komiteju sastāvu, tomēr dome pauda, ka komiteju ievēlēšana notika atbilstoši normatīvajiem aktiem.

Domstarpības radušas pēc tam, kad Jūrmalas pilsētas domes koalīcija izslēdza opozīcijas deputātus no dalības Attīstības un vides jautājumu komitejā, Izglītības un kultūras jautājumu komitejā, kā arī Transporta un mājokļu jautājumu komitejā. VARAM lūdza Jūrmalas domi atkārtoti izvērtēt domes pastāvīgo komiteju locekļu sastāvu, lai nodrošinātu domes darbību atbilstoši likumam «Par pašvaldībām» normām.

Jūrmalas domē koalīciju veido ZZS, kuru pārstāv seši deputāti, un partija «Saskaņa», kuru pārstāv trīs deputāti. Opozīcijā darbojas četri deputāti no apvienības «Tev Jūrmalai!»/JKP, kā arī divi deputāti no nacionālās apvienības VL-TB/LNNK.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu