Tikai 18,5% inspekcijas pārbaudīto ģimenes ārsta prakšu piedalījās protesta akcijā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Tikai 18,5% jeb 111 Veselības inspekcijas (VI) pārbaudīto prakšu ģimenes ārstu protesta laikā piedalās vai piedalījās akcijā, informēja inspekcijas pārstāve Līga Jeroščeva.

Viņa norādīja, ka, lai apzinātu ģimenes ārstu prakses, kuras nebija paziņojušas par savu dalību protesta akcijā, tās laikā tika pārbaudītas 599 ģimenes ārstu prakses. Lielākā daļa jeb 53,8% pārbaudīto ģimenes ārstu prakšu protesta akcijā nepiedalās vai nepiedalījās pārbaudes brīdī, 23,5% no protesta akcijas uz pārbaudes brīdi bija izstājušās, savukārt 25 prakses daļēji piedalās vai piedalījās protesta akcijā uz pārbaudes brīdi.

Vienlaikus Jeroščeva informēja, ka par nepamatoti pieprasītas samaksas par valsts apmaksātiem pakalpojumiem joprojām saņemtas tikai trīs sūdzības.

Pēc Jeroščevas paustā, kaut arī protesta akcijas laikā gan VI, gan Nacionālajā veselības dienestā (NVD) saņemtas telefoniskas un e-pastā nosūtītas sūdzības no iedzīvotājiem par valsts apmaksātu pakalpojumu sniegšanu ģimenes ārstu praksēs protesta laikā atbilstoši maksas pakalpojumu cenrādim, ne visi iedzīvotāji ir vēlējušies iesniegt iesniegumu inspekcijai izskatīšanai, turklāt daudzos gadījumos pēc konsultēšanās ar speciālistiem pacients nav piekritis maksas pakalpojumu saņemšanai un nav veicis samaksu par pakalpojumu.

Patlaban saņemtās trīs sūdzības VI vērtē, un pēc izvērtējuma tiks pieņemts lēmums atbilstoši Iesnieguma likumā vai Administratīvā procesa likumā noteiktajai kārtībai.

Kā informēja VI, pierādītas, tostarp ar maksājumu apliecinošu dokumentu, piemēram kvīti vai čeku, nepamatoti pieprasītas vai iekasētas samaksas gadījumā saskaņā ar Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtību VI pieņem lēmumu, uzliekot par pienākumu ārstniecības iestādei atmaksāt pacientam nepamatoti iekasēto samaksu.

Kā ziņots, pārstājot sniegt valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus, 3.jūlijā plkst.12 vairāk nekā 600 ģimenes ārsti sāka streiku, solot, ka tas turpināsies tik ilgi, kamēr ar valdību izdosies vienoties par ģimenes ārstu izvirzītajām prasībām. Vēlāk protesta akcijas forma tika mīkstināta - kopš 18.jūlija ģimenes ārsti, kuri piedalās šajā akcijā, pieņem ne vairāk kā 20 pacientus dienā, turklāt nevienam pieaugušam pacientam neveic profilaksi. Šādā formā protestu solīts turpināt līdz 1.oktobrim.

Akciju rīko LĢĀA. Viena no ģimenes ārstu prasībām ir palielināt patlaban noteikto kapitācijas naudas maksājumu par 30%, savukārt Veselības ministrija piedāvājusi palielināt kapitācijas naudā iekļauto darba algu. Ģimenes ārstam nav tikai darba alga par ārstniecisko darbu, bet ģimenes ārsts ir arī prakses vadītājs, tāpēc kapitācijas naudā iekļauti arī dažādi administrācijas izdevumi. Šī iemesla ģimenes ārstiem svarīgi, lai tiek palielināta visa kapitācijas nauda.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu