KNAB neierosina kriminālprocesu pret Dūklavu, bet sāk jaunu lietu par kukuļņemšanu (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nolēmis nesākt kriminālprocesu par zemkopības ministra Jāņa Dūklava (ZZS), iespējams, nedeklarēto īpašumu Rīgas brīvostā, bet saistībā ar tā dēvēto oligarhu lietu sācis jaunu pārbaudi par, iespējams, prettiesiska labuma pieņemšanu no amatpersonas puses, otrdien Saeimas «oligarhu lietas» parlamentārās izmeklēšanas komisijā paziņoja KNAB vadība.

KNAB priekšnieks Jēkabs Straume komisijā, aizbildinoties ar likuma normām, atteicās nosaukt Dūklava vārdu, taču apliecināja, ka resoriskā pārbaude par žurnālā «Ir» publicēto informāciju, kas saistītas ar kādas amatpersonas nedeklarētiem īpašumu ostā ir beigusies ar lēmumu atteikt sākt kriminālprocesu.

Vaicāts, vai tika konstatēts, ka Rīgas brīvostas īpašums nepieder personai, kura tika vērtēta pārbaudes laikā, Straume atbildēja, ka tika konstatēts, ka «informācija neapstiprinās».

Zemkopības ministrs arī iepriekš noliedza žurnālā «Ir» publicēto, no viesnīcā «Rīdzene» noklausītajām sarunām izrietošo informāciju, ka viņam pastarpināti piederētu zemesgabals Rīgas brīvostas teritorijā.

Savukārt KNAB izmeklēšanas nodaļas vadītāja Ilze Kivleniece deputātus informēja, ka birojā sākta jauna resoriskā pārbaude par, iespējams, prettiesiska labuma pieņemšanu no amatpersonas puses.

Pārbaude ir sākta par faktu, un tā, iespējams, tiks pabeigta mēneša laikā. KNAB vadība gan neatklāja, kuras amatpersonas tiks pārbaudītas.

Kamēr pārbaude nebūs noslēgusies, KNAB nekomentēs ar to saistītos jautājumus, žurnālistiem norādīja biroja vadītājs Straume. Arī vaicāts, vai pārbaude sākta par to pašu cilvēku, par kuru bija pārbaude saistībā ar, iespējams, nedeklarēto īpašumu Rīgas brīvostā, Straume šo jautājumu nekomentēja. Vaicāts, vai jaunā pārbaude izriet no augstāk minētās pārbaudes, KNAB priekšnieks atbildēja noraidoši.

Kā ziņots, viesnīcā «Rīdzene» noklausītās politiķu un uzņēmēju sarunas kalpoja kā viens no galvenajiem pierādījumiem tā dēvētajā oligarhu lietā, kas tika ierosināta 2011.gadā pēc Krimināllikuma pantiem par kukuļņemšanu, kukuļdošanu, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonām likumā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

KNAB šo lietu izmeklēja vairākus gadus, tomēr izrādījās, ka noklausītās sarunas nav pietiekams pierādījums apsūdzību celšanai, tāpēc kriminālprocess KNAB un prokuratūrā tika izbeigts.

Tomēr šī lieta atkal aktualizējusies pēc tam, kad žurnālā «Ir» tika publicētas amatpersonu un uzņēmēju sarunas, kuras, iespējams, tika noklausītas oligarhu lietā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu