Daļu materiālu, kuru skatīs «oligarhu izmeklēšanas komisija», Leja nav redzējis (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Daļu no materiāliem, kurus skatīs «oligarhu lietas» parlamentārās izmeklēšanas komisija, prokuratūras deleģētais prokurors Māris Leja nav redzējis. Leja bija tā dēvētās oligarhu lietas uzraugošais prokurors.

«Šos materiālus neesmu redzējis, neesmu vērtējis,» teica Leja.

Savukārt Saeimas deputāts Andrejs Judins (Vienotība) pauda, ka

tā dēvētās oligarhu lietas materiālus, aizklājot sensitīvo informāciju, varētu publiskot, pieņemot speciālu likumu.

Savukārt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītājs Jēkabs Straume norādīja, ka būtu publiskojama vai nu visa informācija, vai arī materiāli nebūtu publiskojami. Publiskošanas gadījumā nepieciešams, lai tā nestu pilnīgu, nevis fragmentāru skaidrību, izrietēja no KNAB vadītāja paustā.

Leja gan uzskata: lai publiskotu šos materiālus, jāveic grozījumi Kriminālprocesa likumā.

Saeima 21.jūlijā izveidoja parlamentārās izmeklēšanas komisiju par valsts nozagšanas pazīmēm un pirmstiesas izmeklēšanas kvalitāti tā dēvētajā oligarhu lietā. Izmeklēšanas komisija izveidota, lai izvērtētu krimināllietā esošo informāciju par iespējamu valsts nozagšanu un faktorus, kas noveduši pie šīs krimināllietas izbeigšanas pirmstiesas izmeklēšanas stadijā.

Par «oligarhu lietas» parlamentārās izmeklēšanas komisijas priekšsēdētāju ievēlēta deputāte Inguna Sudraba (NSL). Tāpat komisijā darbosies darbosies Andrejs Judins, Mārtiņš Šics (LRA), Igors Pimenovs, Ritvars Jansons, Inguna Sudraba un Ainārs Mežulis (ZZS).

Vienlaikus daļa sabiedrības un vairāki deputāti pauda to, ka Sudraba nav atbilstoša komisijas vadītājas amatam, jo viņas vārds arī ir izskanējis tā dēvētajās oligarhu sarunās. Tomēr komisijas vairums nolēma, ka jautājums par Sudrabas atcelšanu no amata nav iekļaujams tās darba kārtībā.

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) iepriekš bija paudis, ka koalīcijas pārstāvjiem jāvienojas par visiem pieņemamu komisijas vadītāju. Pirmdien pēc koalīcijas sēdes Kučinskis žurnālistiem sacīja, ka pagaidām šāda vienošanās nav panākta, tomēr diskusijas ir jāturpina.

Tāpat vēstīts, ka, reaģējot arī uz LRA deputāta Šica balsojumu par Sudrabas apstiprināšanu šajā amatā, no LRA valdes priekšsēdētāja amata atkāpies politiķis Mārtiņš Bondars.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu