Šovasar sāktas vairākas lietvedības par nedrošām būvbedrēm ielās (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere / LETA

Darba drošību uzraugošie inspektori šovasar devušies pārbaudīt ielu remontdarbus Rīgā vairāk nekā 20 reidos, otrdien vēstīja raidījums «LNT Ziņas». Valsts darba inspekcija šovasar jau sākusi vairākas lietvedības par nedrošām būvbedrēm.

Vērtējot situāciju kopumā Rīgā un visā valstī, visvairāk Valsts darba inspekciju (VDI) uztrauc nedrošās būvbedres - tās nav atbilstoši nostiprinātas vai nav nostiprinātas vispār. Laikā no 2011.gada līdz 2016.gadam nedrošajās būvbedrēs, kādas konstatētas arī Rīgas ielu remontdarbos, gājuši bojā deviņi strādnieki.

«Ja darbi tiek veikti steigā un nav pietiekami izpētīta grunts, un nav uzstādīti aizsargvairogi, tad var tā būvbedre iebrukt dažādu iemeslu dēļ. Var gūt smagas traumas, tai skaitā līdz pat letālam iznākumam,» sacīja VID vecākais inspektors Sergejs Krivnosovs.

Inspekcija akcentē - būvbedrē ir dažādi riski gūt savainojumus. Strādājot būvbedrē, no augšas kaut kas var uzkrist, arī būvmateriāli.

VDI šovasar jau sākusi vairākas lietvedības par nedrošām būvbedrēm. «Nobrūkot būvbedrēm, cilvēks visbiežāk iet bojā, ļoti grūti ir izglābt cilvēku, jo tas smagums, ar kādu zeme nogrūst, tā ir ļoti smaga, un cilvēki gūst smagas traumas un aiziet bojā,» sacīja VDI vadošā eksperte Inese Sūna.

Reidos secināts, ka tipiskākais pārkāpums ir individuālo aizsarglīdzekļu - aizsargaustiņu, aizsargcimdu, respiratoru un speciālu apavu - nelietošana.

«Ja nelieto aizsardzības līdzekļus, pasliktinās darbinieka veselība, pasliktinās dzirde. Rodas ādas bojājumi. Ja tie ir respiratori, tad ieelpo putekļus un pasliktinās elpošanas ceļu stāvoklis, tie orgāni tiek bojāti,» norādīja Sūna.

Inspektorus, kuri otrdien devās reidā, pārsteigusi pašu ielu remontstrādnieku nevērīgā attieksme pret savu drošību, ja pat viņu uzņēmums ir nodrošinājis šos aizsarglīdzekļus. Arī kāds inspektoru un raidījuma sastaptais strādnieks saka - neesot vajadzīgs lietot aizsargbrilles.

Visbiežāk darba drošības pārkāpēji tiek cauri ar mutisku brīdinājumu, bet smagākos gadījumos tiek apturēti darbi un uzlikts naudas sods.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu