VL-TB/LNNK atbalstītu «oligarhu lietas» publiskošanas likumu (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) varētu atbalstīt «Vienotības» frakcijas deputāta Andreja Judina izteikto priekšlikumu pieņemt likumu par «oligarhu lietas» materiālu publiskošanu. «Vienotībai» un Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) vēl būs jāspriež par šo ideju.

«Vienotības» Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa norādīja: ja Judins nāks ar šādu ierosinājumu, tad tas tiks skatīts frakcijas sēdē. Deputāta priekšlikums ir novatorisks, un ir jāizvērtē, vai, radot precedentu krimināllietas materiālu publiskošanai, netiks nodarīts kaitējums tiesiskumam, skaidroja politiķe. Viņa piebilda, ka šo ideju nosacīti asi ir kritizējis Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Iztaujāta, vai politiskajam spēkam ir tālāki plāni par jaunu mēģinājumu nomainīt «oligarhu lietas» parlamentārās izmeklēšanas komisijas priekšsēdētāju Ingunu Sudrabu (NSL), Āboltiņa atbildēja, ka ir apstiprinājušās kāda «Vienotības» biedra iepriekš iekšējās diskusijās paustās bažas, ka komisijā var izveidoties pašreizējā situācija. Tātad pilnīgi pretēja sabiedrības gaidām, ka šajā komisijā tiks noskaidrota patiesība un tiks pieņemti lēmumi, kam būs politiskas konsekvences, skaidroja frakcijas vadītāja.

ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis par Judina priekšlikumu izteicās: «Jo dziļāk mežā, jo vairāk malkas, un jo tālāk ejam, jo oriģinālāks izpildījums.» Kad būs formulēts Judina priekšlikums, par to varēs lemt politiskā spēka frakcijas tuvākajā sēdē.

Brigmanis konceptuāli ir atvērts atklātības pieejai un nav pret to, tāpat viņš pieļauj, ka šādu ideju varētu vispārināt, publicējot arī citas lietas, kas interesē sabiedrību. Politiķim radies jautājums, kāpēc nevarētu publiskot informāciju par balsu pirkšanas skandālu par labu «Vienotības» deputātam Latgalē, kriminālprocesa materiālus par «Krājbankas» un «Parex» bankas krahu, kā arī citiem līdzīgiem gadījumiem. Liela daļa vēlētāju gribētu uzzināt, kā ir izmeklēti banku bankroti, pēc kuriem iedzīvotāji ir zaudējuši daudz līdzekļu.

Tāpēc nepieciešama konsekvence, skaidra mēraukla un kritēriji, pēc kuriem tiktu noteikts, kas tiks publiskots. Piemēram, vai tas ir tāpēc, ka vairākas dienas par to tiek runāts medijos, vai arī ir citi kritēriji. Tāpat jāsaprot, vai tā ir starptautiskā prakse un ko par šādu pieeju saka tieslietu eksperti, piebilda ZZS līderis.

Nacionālā apvienība atbalstītu šādu likumprojektu, un politiskais spēks ir gatavs līdzdarboties tā izveidošanā, lai sasniegtu leģitīmo mērķi - sabiedrības informēšanu, aģentūrai LETA sacīja VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš.

Komentējot to, ka nacionālās apvienības deputāta Ritvara Jansona (VL-TB/LNNK) priekšlikums lemt par komisijas priekšsēdētājas Sudrabas atcelšanu no amata nav guvis atbalstu, Bērziņš pauda, ka ir «diezgan skumīgi», ka Saeimas frakciju pārstāvji nav bijuši gatavi ieklausīties Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa aicinājumā. No Bērziņa teiktā noprotams, ka pagaidām nacionālā apvienība neplāno vēl kādu soli komisijas vadības mainīšanai.

VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs norādīja, ka Jansons arī aicinājis kā papildu uzdevumu komisijai izvērtēt «oligarhu sarunās» minēto, ka Sudraba esot Krievijā atbalstīta Ministru prezidenta amata pretendente.

Kā ziņots, tā dēvētās oligarhu lietas materiālus, aizklājot sensitīvo informāciju, varētu publiskot, pieņemot speciālu likumu, 8.augustā «Oligarhu lietas» parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdē norādīja deputāts Judins.

Parlamentārietis žurnālistiem skaidroja, ka vēl vērtēs situāciju, pirms lems par šāda priekšlikuma virzīšanu. Komisijas priekšsēdētāja Sudraba mediju pārstāvjiem pauda, ka gaida no Judina attiecīga priekšlikuma virzīšanu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu