Bijušajam Brocēnu pašvaldības vadītājam Mēteram liedz četrus gadus ieņemt valsts amatpersonas amatu (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Krists Spruksts / LETA

Saldus rajona tiesa bijušo Brocēnu novada domes priekšsēdētāju Arvīdu Mēteru (LSDSP) atzinusi par vainīgu bezdarbībā jeb valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanā saistībā ar Valsts kontroles atklātajiem finanšu pārkāpumiem Brocēnu novada pašvaldībā, aģentūra LETA uzzināja tiesā.

Tiesa nospriedusi atzīt Mēteru par vainīgu pēc Krimināllikuma 319.panta 3.daļas par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, ja ar to izraisītas smagas sekas. Tiesa viņam piespriedusi nosacītu brīvības atņemšanu uz trim gadiem, nosakot tikpat ilgu pārbaudes laiku, kā arī piemērojot viņam aizliegumu četrus gadus pildīt valsts amatpersonas pienākumus.

Šādu sodu Mēteram prasīja arī prokurors Kaspars Didzis. Lieta Saldus rajona tiesā tika izskatīta bez pierādījumu pārbaudes un apsūdzētais savu vainu pilnībā atzinis, informēja prokurors.

Saīsinātais spriedums stāsies spēkā, ja desmit dienu laikā tiesā netiks saņemts lietas dalībnieku lūgums sagatavot pilnu motivēto spriedumu.

Iepriekš vēstīts, ka Mēters bija Brocēnu novada domes priekšsēdētājs līdz 2013.gadam. Iepriekšējā domes sasaukumā, kas sāka darbu 2013.gadā, viņš bija ierindas deputāts. Šogad notikušajās pašvaldību vēlēšanās Mēters vairs nekandidēja.

Šī ir viena no atsevišķi izdalītajām krimināllietām saistībā ar Valsts kontroles atklātajiem finanšu pārkāpumiem Brocēnu novada pašvaldībā. Veicot revīziju Brocēnu novada pašvaldībā, Valsts kontrole atklāja finanšu pārkāpumus, kas veikti periodā no 2009. līdz 2015.gadam. Revidenti secinājuši, ka grāmatvedības dati vairākos gadījumos ir sagrozīti, lai slēptu patiesos partnerus un izmaksātās summas. Tāpat fiziskām personām bez pamatojuma ir izmaksāti aptuveni 100 000 eiro, bet amatpersonām ir izmaksāti vismaz 85 000 eiro, veicot nepatiesus ierakstus.

Piemēram, izmaksāta nauda, norādot, ka tā bijusi pašvaldības dotācija iedzīvotājiem vai pakalpojuma apmaksa, kas pārskaitīta komunālo pakalpojumu sniedzējam. Nelikumīgas bijušas arī piemaksas pašvaldības deputātiem, tāpat nelikumīgi izlietoti vairāk nekā 5000 eiro, apmaksājot juridiskos ārpakalpojumus.

Vienai bijušajai pašvaldības grāmatvedības darbiniecei jau stājies spēkā spriedums lietā par piesavināšanos lielā apmērā. Ar viņu noslēgta vienošanās par vainas atzīšanu un sodu, kas paredz brīvības atņemšanu uz diviem gadiem nosacīti ar pārbaudes laiku uz diviem gadiem, piedzenot par labu pašvaldībai kaitējuma kompensāciju 7519 eiro apmērā. Bijušās galvenās grāmatvedes lietu par piesavināšanos paredzēts iztiesāt 7.septembrī.

Savukārt augustā prokuratūra plāno nosūtīt tiesai krimināllietu, kurā par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu pie kriminālatbildības saukta pašreizējā Brocēnu novada domes priekšsēdētāja Solvita Dūklava (LZP). Pērn prokuratūra Dūklavai piemēroja drošības līdzekli - noteiktas nodarbošanās aizliegumu, aizliedzot pildīt Brocēnu novada pašvaldības domes priekšsēdētājas amata pienākumus. Saldus rajona tiesas izmeklēšanas tiesnese, izskatot Dūklavas sūdzību, gan pēc tam nolēma atcelt viņai piemēroto drošības līdzekli.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu