«Vienotības» deputāti piesardzīgi cerīgi par partijas nākotni (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

«Vienotības» Saeimas frakcijas deputāti kopumā pauž piesardzīgi cerīgu vai nedaudz atturīgu nostāju par savas partijas nākotni pēc 19.augustā gaidāmā kongresa, kur paredzēts ievēlēt politiskā spēka jauno vadību, liecina vairāku parlamentāriešu paustais.

Politiķi lielākoties atturas paust atbalstu konkrētam valdes priekšsēdētāja kandidātam, tomēr deputāts Ainars Latkovskis uzsvēra, ka pašlaik ir redzami divi ļoti labi kandidāti - ekonomikas ministrs, Ministru prezidenta biedrs Arvils Ašeradens un Rīgas domes deputāts Vilnis Ķirsis. Latkovskis gan atturējās no sīkāku komentāru sniegšanas.

Savukārt deputāts Ojārs Ēriks Kalniņš norādīja, ka par «Vienotības» līderi jāievēl cilvēks, kas spēs saliedēt partiju un varēs dot cerīgu skatu uz nākotni un skaidri iezīmēt prioritātes, ar kurām jāstrādā uz nākamajām Saeimas vēlēšanām. Politiķis vēl neesot izlēmis, par kuru no kandidātiem balsot un savu izvēli, visticamāk, izdarīšot kongresā. Kalniņš uzskata, ka visi trīs pašlaik pieteiktie kandidāti - Ašeradens, Ķirsis un «Vienotības» priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns - ir spējīgi cilvēki ar potenciālu vadīt politisko spēku.

Viņš skaidroja, ka ir labi, ja kandidātiem ir idejas un pieredze, taču ir svarīgi, lai jaunajam vadītājam būtu arī dinamisms un spēja pārliecināt citus par virzienu, kurā jādodas. Starp partijas valdes priekšsēdētāja īpašībām jābūt «rozīnītei», kas ļauj saliedēt partiju un pārliecināt vēlētājus, ka «Vienotība» var būt tikpat spēcīga kā pirms dažiem gadiem, pauda Kalniņš.

Arī deputāts Anrijs Matīss nevēlējas komentēt, kurš būtu piemērotākais kandidāts partijas vadītāja amatam. Tomēr viņš akcentēja, ka «Vienotība» «sen jau vairs nav tā partija, kurā iestājos», jo pēdējie trīs gadi aizvadīti nepareizi, nodarbojoties ar sevis iekšējo apkarošanu nevis ar valstisku jautājumu risināšanu. Tāpēc jautājums ir, vai kāds no minētajiem pretendentiem ir gatavs nest pārmaiņas un īstenot saturiskas lietas, piemēram, atgriežoties pie partijas pamatvērtībām par eiropeisku politiku un tiesisku valsti, pie kurām līdz šim ir strādāts vien pastarpināti, sacīja Matīss. Būtiski, vai šīm idejām «Vienotībā» vēl ir kāda nākotne, jo valstisko ideju trūkums būtu problēma partijai, uzsvēra deputāts.

Tāpat svarīgs būs valdes sastāvs un jaunās vadības deklarētā programma. Kā labs piemērs partijai turpmākajai darbībai ir aktīvā iesaiste nodokļu reformas sagatavošanā. Tā bijusi gandrīz vienīgā nopietnā aktivitāte, kurā pēdējā laikā politiskais spēks iesaistījies, piebilda politiķis.

Līdzīgi deputāts Jānis Upenieks neatklāja, par kuru pretendentu varētu nobalsot, jo politiķis vēl vēlas uzklausīt kandidātu piedāvājumu kongresā. Svarīgākais, lai nākamajam vadītājam būtu vīzija, ko darīt ar esošo situācija, atbilstošs rīcības plāns un spēja to īstenot. Vaicāts, vai «Vienotība» var atkal atgūt iepriekšējo popularitāti, politiķis atbildēja, ka «viss kaut kas ir iespējams» un ka ir svarīgi, lai partija spētu saliedēsies un līderis varētu īstenot vīziju par partijas tālāko darbību.

Kalniņš norādīja, ka plāno palikt partijā arī pēc kongresa. Savukārt Matīss norādīja, ka viņa turpmākā dalība partijā būs atkarīga no tā, kādu turpmāko ceļu politiskais spēks izvēlēsies un vai tas paredzēs iestāšanos par agrāk deklarētajām vērtībām.

Deputāte Laimdota Straujuma jūlija otrajā pusē mikroblogošanas vietnē «twitter.com» pauda, ka «Vienotībā» jānotiek radikālām pārmaiņām, kas balstās uz vērtībām, un politiķe pauda atbalstu Smiltēnam. Aģentūrai LETA pagaidām nav izdevies ar viņu sazināties, lai saņemtu sīkāku skaidrojumu par ekspremjeres nostāju.

Kā ziņots, partijai 19.augustā notiks kongress, kurā vēlēs jauno valdes priekšsēdētāju. Pašreizējais partijas vadītājs Andris Piebalgs paziņojis, ka uz šo amatu nekandidēs.

Kongresā partijas biedriem būs tiesības izvirzīt kādu jaunu kandidātu partijas vadītāja postenim.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu