NMPD: Apmēram 10% no dienesta izsaukumiem tiek saņemti par bērniem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Apmēram 10% no Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) izsaukumiem tiek saņemti par bērniem, šodien Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) speciālistu izstrādātā «Intensīvās terapijas ceļveža» prezentācijā teica dienesta direktore Sarmīte Villere.

Viņa pastāstīja, ka palīgā saucieni no iedzīvotājiem šādos gadījumos ir ļoti dažādi. Mediķi saņem zvanus sākot ar gadījumiem, kas saistīti ar bērna paaugstinātu temperatūru, līdz pat gadījumiem, kad bērni guvuši smagas traumas.

Villere norādīja, ka palīdzības sniegšana un ārstniecība bērniem sākas no pirmajām minūtēm, kad tiek saņemts zvans, turklāt neretos gadījumos katra minūte ir svarīga, tāpēc BKUS veidotais ceļvedis esot ļoti nepieciešams, lai uzlabotu lēmumu pieņemšanas ātrumu un darba kvalitāti.

Pēc NMPD direktores paustā, bērniem vecumā no gada līdz trijiem traumas bieži vien var būt ar smagām sekām, turklāt šajā vecuma grupā bērni gūst dažāda veida apdegumus. Savukārt vecuma grupā no septiņiem līdz 14 gadiem bērni visbiežāk gūst traumas ar dažādiem pārvietošanās līdzekļiem, piemēram, velosipēdiem, skrituļslidām u.c.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa, projekta izmaksas bijušas salīdzinoši nelielas - 3500 eiro. Tomēr būtiskākais šajā projektā ir visu speciālistu, kas piedalījās ceļveža radīšanā, ieguldītais darbs, kas ildzis divus gadus.

Dambiņa norādīja, ka patlaban tapuši 1000 šī ceļveža eksemplāri, kas nonāks NMPD, reģionālajās slimnīcās un pie speciālistiem visā Latvijā. Ja radīsies nepieciešamība pēc papildu eksemplāriem, ceļveži tiks pavairoti un nonāks līdz mediķiem, kuriem tie vajadzīgi, piebilda Dambiņa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu