Jaunais mācību saturs patikšot bērniem, skolotājiem un vecākiem (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Jaunais kompetenču pieejā balstītais mācību saturs patiks bērniem, vecākiem un skolotājiem, pārliecināts izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V).

Šodien vispārējās un profesionālās izglītības iestāžu direktoru un pašvaldību izglītības speciālistu izglītības konferencē Šadurskis uzsvēra, ka satura reformas fokusā ir skolēns, uz viņu raugoties jau no pirmsskolas.

«Skolēns šodien ir pilnīgi citādāks nekā pirms 20, 10 vai pat pieciem gadiem. Skolēni nāk ar pilnīgi citu dzīves pieredzi. Laikmets ir cits, un to veido nemitīgi mainīga vide,» secināja politiķis.

Viņš uzsvēra, ka bērni, kas 2018.gada rudenī sāks apgūt jauno mācību saturu, vidusskolu beigs 2030.gadā. «Kurš no mums var iedomāties, kādas būs vajadzības 2030.gadā tiem, kas tad attīstīs sabiedrību,» vaicāja Šadurskis, piebilstot, ka tādēļ satura reformā svarīgi iekļaut pareizus pamatus un iemācīt mācīties.

«Prasmei mācīties jācaurvij visi mācību priekšmeti. Tāpat arī prasmei strādāt komandā, apzināt problēmas. Tam visam jānotiek dabiski, organiski, skolotājiem sadarbojoties un mazinot priekšmetu sadrumstalotību,» skaidroja politiķis.

Šadurskis atzina, ka nelolo cerības par to, ka 2018.gadā jaunā mācību satura ieviešana varēs paiet bez sarežģījumiem, tomēr viņš solīja, ka reformas izstrādātāju komanda strādās, lai viss noritētu pēc iespējas gludi.

«Skolas ir dažādas, tāpēc jaunā pieeja dos daudz vairāk izvēles iespēju skolām. Nav taču vajadzīga strikti reglamentēta dienas kārtība, kur viss notiek absolūti vienādi,» pieļāva ministrs, piebilstot, ka ļoti būtiski tiks mainīta arī eksaminācijas kārtība. «Esošie valsts pārbaudes darbi pie jaunā satura ir neiedomājami, jo, ja mācīsim jaunatni risināt problēmas, tad viņiem tās būs jārisina, nevis jāatkārto iegūtās zināšanas pārbaudes darbos,» teica politiķis.

«Nešaubos, ka izstrādāsim lielisku standartu, kas patiks bērniem, skolotājiem un vecākiem,» sacīja Šadurskis, uzsverot, ka tagad ir pēdējais laiks nopietni ķerties pie darba.

Jauno mācību saturu plānots pakāpeniski ieviest, sākot ar 2018.gada 1.septembri.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu