«Vienotības» nodaļas Ašeradenu izvēlētos pieredzes dēļ, bet Smiltēnu - pārmaiņu piedāvājuma vārdā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

«Vienotības» reģionālo nodaļu pārstāvjiem ir atšķirīgs skatījums uz to, kuram no pašlaik pieteiktajiem kandidātiem turpmāk jāvada partija - ekonomikas ministra Arvila Ašeradena atbalstītāji kā viņa stipro pusi min pieredzi, savukārt politiskā spēka valdes priekšsēdētāja vietnieka Edvarda Smiltēna piekritēji norāda uz politiķa piedāvājumu veikt radikālas pārmaiņas.

Saldus novada partijas nodaļa uzskata, ka partijai ir nepieciešamas nopietnas izmaiņas, tāpēc pagaidām sliecas atbalstīt Smiltēna kandidatūru, sacīja nodaļas vadītājs Didzis Konuševskis. Viņš gan reizē uzsvēra, ka nodaļas biedri gribētu dzirdēt arī Ministru prezidenta biedra Ašeradena redzējumu, jo līdz šim pieejams bija tikai Smiltēna skatījums, kurš piedāvā partijai veikt radikālas pārmaiņas.

Nodaļa neiestājas par konkrētu personu, bet gan pārmaiņām un skaidri definētām partijas vērtībām. «Vienotībai», piemēram, jāieņem aktīvāka pozīcija par viesnīcas «Rīdzene» jeb «oligarhu sarunām», nepieļaujot šādas pieejas politikā turpinājumu. Konuševskis uzskata, ka partijai jāturpina strādāt kā komandai neatkarīgi no tā, kurš uzvarēs vadītāja vēlēšanās. Politiķis norādīja, ka turpinās būt «Vienotības» biedrs.

Politiskā spēka Neretas nodaļas vadītāja Zigfrīda Ozoliņa skaidroja, ka atbalsta ļoti nopietnus cilvēkus, tāpēc balsos par partijas vadības uzticēšanu Ašeradenam, kuram no abiem kandidātiem ir lielāka dzīves pieredze un kurš ir vērtējams kā topošais Ministru prezidents. Ašeradens arī atbalsta komandas darbu, jo vadītājs viens pats visu nevar izdarīt, un, lai panāktu rezultātu, pie partijas izaugsmes jāstrādā ikvienam ierindas biedram, uzsvēra Ozoliņa. Viņa norādīja, ka Smiltēns arī varēs turpināt strādāt partijas labā citā statusā, taču ar jaunības maksimālismu nav pietiekami politiskā spēka un potenciāli valdības vadībai. Neretas nodaļas vadītāja reizē ir pārliecināta par Smiltēna potenciālu un izaugsmes iespējām.

Viņa norādīja, ka publiskajā telpā negatīvās lietas, kas pēdējos gados nākušas pār «Vienotību» ir «draudzīgā kaimiņa» jeb Krievijas informācijas plūsmas ietekmes rezultāts. Lai palielinātu ietekmi valstī, tiek veikti centieni iznīcināt vadošās partijas un tās līderus, norādīja nodaļas vadītāja. Taujāta par turpmāko dalību «Vienotībā», Ozoliņa atvaicāja, kāpēc viņai būtu jāstājas ārā no viena no vadošajiem politiskajiem spēkiem, kas iestājas par latvisku, nacionālu, tiesisku un eiropeisku Latviju.

Ludzas novada partijas nodaļas vadītājs Edmunds Visockis aģentūrai LETA norādīja, ka kongresā būs redzama viņa izšķiršanās, taču visdrīzāk balss tiks atdota par Smiltēnu. Viņš pauda, ka «balsos par savējiem», proti, viņš Smiltēnu labi pazīstot, bet ar pārējiem nav tik ļoti pazīstams. «Vienotības» iespējas atgūt agrāko popularitāti vai daļu no tās būs atkarīgas no nākamā vadītāja rīcības un vai viņš ieinteresēs vēlētāju, piemēram, ar jaunām un perspektīvām idejām iedzīvotāju labklājības palielināšanai. Visockis piebilda, ka nevēlas atbildēt uz jautājumu, vai arī turpmāk paliks partijas biedrs.

«Vienotības» Smiltenes nodaļas vadītāja Ilze Vergina norādīja, ka viņa vēl nezina, vai rīt piedalīsies kongresā, jo pašlaik piedalās Izglītības un zinātnes ministrijas organizētā konferencē, tāpat daudz darba ir saistībā ar jaunā mācību gada tuvošanos. Politiķe arī atturējās paust, par kuru no kandidātiem balsotu vadītāja vēlēšanās. Partijas sanāksme viņai būšot «ļoti grūta», jo politiķei ir kauns par to, kas partijā jau vairākus gadus notiek ar savstarpējo komunikāciju. Cilvēki, kas nav partijas sastāvā, apzināti veido šādu situāciju, tajā skaitā jau labu laiku kariķējot un izsmejot cienījamus cilvēkus, piemēram, Saeimas frakcijas vadītāju Solvitu Āboltiņu.

Vergina norādīja, ka iepriekš atsevišķi partijas cilvēki nesa «no partijas ārā» un presei publiskoja nebūtiskas, taču reizē negatīvas lietas, kas partijas iekšējās attiecības tuvināja kraham. Smiltenes nodaļas vadītāja gan tic, ka «viss vēl var tikt labots, ja spēsim sarunāties, nevis šķelties». Vaicāta par turpmāko dalību partijā viņa sacīja, ka nav domājusi par partijas pamešanu un uzskata, ka ar šādām izvēlēm «nav pareizi spēlēties». Svarīgi esot, kas notiks kongresā, piebilda politiķe.

«Vienotības» Ādažu novada nodaļas vadītājs Mareks Joniškāns norādīja, ka jau pirms pašvaldību vēlēšanām pagājis malā no aktīvas darbības partijā un ka viņš nepiedalīšoties partijas kongresā un tajā laikā laukos pļaus zāli. Viņš skaidroja, ka «man balss tāpat nemainītu» rezultātu, savukārt piedalīšanās politiskā spēka pasākumā paņemtu daudz enerģijas. Vaicāts par turpmāko atrašanos partijā, politiķis norādīja, ka ir ieņēmis nogaidošu pozīciju un sekos līdzi, ko «domā tauta». Viņš vērsa uzmanību, ka «tautai Āboltiņa nepatīk», tomēr sabiedrības viedoklis netiek ņemts vērā un viņa nav zaudējusi vadošās pozīcijas.

Jau vēstīts, ka partijai 19.augustā notiks kongress, kurā vēlēs jauno valdes priekšsēdētāju. Uz «Vienotības» valdes priekšsēdētāja amatu izvirzītas Ašeradena un Smiltēna kandidatūras. Kongresā partijas biedriem būs tiesības izvirzīt kādu jaunu kandidātu partijas vadītāja postenim. Pašreizējais partijas vadītājs Andris Piebalgs paziņojis, ka uz šo amatu nekandidēs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu