«Tukuma straume» noliedz urīnvielas klātbūtni tās ražotajā suņu barībā (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Uzņēmums «Tukuma straume» ražotajā barībā «Dogo ar mājputnu gaļu» nav atrodams karbamīds jeb urīnviela, tā aģentūrai LETA, komentējot Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) sniegto informāciju par šīs vielas klātbūtni uzņēmuma ražotajā barībā, sacīja «Tukuma straume» valdes priekšsēdētājs Aivars Podnieks.

Viņš teica, ka šī viela nevar būt pieejama uzņēmuma ražotajā barībā, jo kompānija neizmanto nevienu izejvielu, kura saturētu karbamīdu jeb urīnvielu. «Suņu un kaķu barības ražošana notiek Eiropas Savienības (ES) prasību ietvaros, mēs izejvielas iegādājāmies tikai no ES, un ES karbamīdu izejvielu ražošanā neizmanto. Esam sazinājušies arī ar izejvielu ražotājiem un viņi mums ir rakstiski un mutiski apliecinājuši, ka izejvielu ražošanā karbamīdu neizmanto,» sacīja Podnieks.

Podnieks teica, ka

karbamīdu izmanto Krievijā lopbarības rauga ražošanā, un no lopbarības rauga tālāk ražo lopbarību liellopiem.

Pēdējā reize, kad «Tukuma straume» iegādājās lopbarības raugu lopbarības ražošanai liellopiem no Krievijas, bija šā gada marts. Toreiz bijisa nosacījums, ka partneri drīkst piegādāt uzņēmumam tikai lopbarības raugu bez karbamīda. PVD toreiz esot veicis robežkontroli no Krievijas piegādātajam lopbarības raugam un analīžu rezultāti apstiprināja karbamīda neesamību lopbarības raugā. Uzņēmums visu tolaik iegādāto izejvielu ir iztērējis un patlaban uzņēmumā nav izejvielu, kuru sastāvā ir karbamīds.

Viņš pieļāva, ka PVD rezultāti neatbilst patiesībai. Uzņēmums no attiecīgās barības ir paņēmis paraugus un nosūtījis neatkarīgai laboratorijai ārvalstīs, lai pierādītu karbamīda neesamību barībā. Tiklīdz rezultāti būs pieejami, uzņēmums par tiem informēs sabiedrību.

Podnieks pieļāva, ka laboratorisko analīžu rezultātus varētu būt viltojušas tās pašas personas, kas īsteno nomelnojošo kampaņu pret «Tukuma straumi». «Situācija mums šķiet ļoti aizdomīga. Vēl jo vairāk tāpēc, ka ļoti ilgstoši jau trīs gadu garumā tiek veikta nomelnošanas kampaņa pret mūsu uzņēmumu. Iniciatori ir atsevišķi vetārsti. Saistībā ar nomelnošanas kampaņu ir ierosināta tiesvedība pret 17 fiziskām/juridiskām personām, kur mēs prasām kompensāciju. Tāpat ir ierosināts kriminālprocess pret atsevišķām personām, kuras veikušas nomelnojošo darbību. Izvērtējot visus apstākļus, mums ir pamats domāts, ka arī šīs barības laboratoriskie rezultāti neatbilst patiesībai,» teica Podnieks.

Vienlaikus viņš teica, ka «Tukuma straume» patlaban atsaucis attiecīgo barības partiju no tirgus, jo tāds bijis PVD rīkojums.

Jau ziņots, ka PVD «Tukuma straume» ražotajā barībā «Dogo ar mājputnu gaļu» konstatējis neatļautu vielu - karbamīdu jeb urīnvielu. Minētās barības partijas numurs (kods) ir 2870, un tās derīguma termiņš ir līdz 2018.gada 29.jūnijam.

PVD Sabiedriskās daļas attiecību vadītāja Ilze Meistere pastāstīja, ka uzņēmums patlaban atsauc piesārņoto barības partiju no tirgus, savukārt PVD aicina suņu īpašniekus pārskatīt savus suņu barības krājumus un neizmantot ēdināšanā «Dogo ar mājputnu gaļu» barību ar iepriekš minēto partijas numuru un derīguma termiņu.

Karbamīds jeb urīnviela ir barības piedeva, kuru atļauts lietot atgremotāju ēdināšanā, bet suņu un kaķu barībā tā nedrīkst būt vispār, jo var dzīvniekiem izsaukt organisma saindēšanos.

Tāpat ziņots, ka starp «Tukuma straumi» un veterinārārstiem 2015.gada martā pēc suņu slimības - barības vada sašaurinājuma - uzliesmojuma sākās konflikts. Līdz šim saslimšanas cēloņu izpētē jau ieguldīti ap 45 000 eiro, tajā skaitā 10 700 eiro no Zemkopības ministrijas (ZM) budžeta, 25 000 eiro no institūta «Bior» budžeta, 9000 eiro no Pārtikas un veterinārā dienesta budžeta. Savukārt LVB neatkarīgus pētījumus veic par portālā «ziedot.lv» saziedotajiem 31 212 eiro.

Līdz šim veiktajās barības analīzēs nav atrastas toksiskas vielas, kas varētu būt barības vada dilatācijas izraisītājas, līdz ar to ZM, kā arī ražotājs noliedz barības saistību ar saslimšanu, uzsverot, ka nav konstatēts neviens kritērijs, kura dēļ varētu teikt, ka suņu saslimšanā ir vainojama barība.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu