Par seju aizsedzoša apģērba nēsāšanu brīdinās, tad sodīs (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Par seju aizsedzoša apģērba nēsāšanu vispirms tiks izteikts brīdinājums, bet par atkārtotu pārkāpumu tiks piemērots naudas sods, kas variētu no 150 līdz 200 eiro, šodien žurnālistiem stāstīja tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK).

Šodien Ministru kabineta sēdē ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) iebilda pret Tieslietu ministrijas izstrādāto Sejas aizsegšanas ierobežojuma likumprojektu, norādot, ka tas ir visaptverošs, turklāt tā ieviešanas rezultātā Latvijai draud iespējamas tiesvedības.

Savukārt Rasnačs atzina, ka Ārlietu ministrijas (ĀM) iebildumi ir saprotami, jo ĀM pārstāv Latviju Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) un jebkāds likums, kas nosaka ierobežojumus drošības vai kādu citu apsvērumu dēļ, var tikt pakļauts apstrīdēšanai ECT. «Līdz ar to ĀM būs jauni pienākumi un tie izraisa iebildumus,» piebilda tieslietu ministrs.

Uz jautājumu, kāpēc likumprojekta autori izvelējās visaptverošu aizliegumu, Rasnačs skaidroja, ka visaptverošs ierobežojums ir efektīvāk piemērojams.

Vaicāts par soda apmēru, ja tiks pārkāpts likums, tieslietu ministrs informēja, ka Francijā soda apmērs ir līdz 150 eiro, bet Beļģijā - līdz 200 eiro. Pēc ministra teiktā, Latvijā par likuma pārkāpumu vispirms tiks izteikts brīdinājums, bet par atkārtotu pārkāpumu varētu noteikt līdzīgu likmi kā Francijā un Beļģijā. Tiesa, precīzāks soda apmērs būšot zināms tad, kad Saeima likumprojektu apstiprinās pirmajā lasījumā.

«Galvenais likuma mērķis ir prevencija, lai cilvēki iepriekš zinātu, ka šeit būs jāievēro mūsu kultūrvēsturiskās telpas noteikumi,» norādīja Rasnačs.

Jau ziņots, ka valdība šodien atbalstīja Tieslietu ministrijas (TM) izstrādāto Sejas aizsegšanas ierobežojuma likumprojektu, kas nosaka ierobežojumus publiskās vietās nēsāt seju aizsedzošus apģērbus.

Kā norādīts likumprojekta anotācijā, likuma mērķis ir nodrošināt vienotas un harmoniskas sabiedrības pastāvēšanu, atvērtu savstarpējo sabiedrības locekļu saziņu un kopā dzīvošanu. Tajā ir paredzēti izņēmumi, kad sejas aizsegšana nepieciešama normatīvajos aktos noteikto prasību izpildei, piemēram, ķivere pārvietojoties ar motociklu, profesionālo pienākumu izpildei, sporta nodarbību un pasākumu dalībniekiem, mākslas pasākumu dalībniekiem, valsts vai tautas svētku un kultūras pasākumu dalībniekiem, laika apstākļu dēļ un veselības stāvokļa dēļ.

Tāpat šie aizliegumi neattieksies uz dievnamiem, lūgšanu telpām un citām telpām, kurās notiek reliģiska darbība, tādējādi ļaujot cilvēkiem praktizēt savu reliģiju. Likumprojekts vēl ir jāizskata un jāpieņem Saeimā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu