Laboratorijās top odi, kas nesūks asinis

Apollo TV
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV zinātnieki strādā pie ģenētiski modificētu moskītu mutantu radīšanas, kas nespēs saost cilvēku miesu, tādējādi pasargājot cilvēkus no kodumiem un moskītu pārnēsātajām slimībām.

Zināms, ka moskīti pārnēsā daudzas ārkārtīgi bīstamas slimības un parazītus, piemēram, malāriju. Statistikas dati liecina, ka katru gadu no moskītu pārnēsātajām slimībām mirst aptuveni 400 tūkstoši cilvēku, tāpēc ASV zinātnieki nolēmuši rīkoties un radīt moskītu mutantus, kas cilvēku miesu neuzskatīs par iekārojamu, vēsta izdevums «Nevada Today».

Šādi rīkoties zinātniekus pamudinājis fakts, ka iepriekšējie centieni samazināt malārijas izplatību, iznīcinot moskītus ar ķimikāliju palīdzību, nav bijuši efektīvi tāpēc, ka

moskīti spēj ātri pielāgoties ķimikālijām un kļūt pret tām imūni.

ASV varas iestādes piešķīrušas miljons dolāru lielu finansējumu insektu speciālistiem Endrjū Nasam un Denisam Metjū, kuru uzdevums būs ģenētiski modificēt moskītus un padarīt tos mazāk bīstamus cilvēkiem.

Insektu speciālisti ar īpašas tehnikas palīdzību plāno modificēt moskītu ožas receptorus, lai tie vairs nesajustu cilvēka smaržu.

«Moskīti cilvēka asinis ir iecienījuši kā ērtu un viegli pieejamu barības avotu. Moskītu smaržas receptori ir attīstījušies, lai labāk varētu sajust cilvēka smaržu, tāpēc mēs

centīsimies šos receptorus modificēt tā, lai tie nereaģētu uz cilvēka, bet uz citu dzīvnieku smaržu,»

komentēja Nass.

Šis pētījums un eksperiments varētu kļūt par revolūciju malārijas izplatības apkarošanā.

«Atšķirībā no ķimikālijām, kas agrāk tika izmantotas, lai cīnītos ar moskītu pārnēsāto malāriju, tagad būs iespējams no tās izvairīties, neizjaucot dabisko barības ķēdi. Moskīti netiks nogalināti, bet modificēti tā, lai neuzbruktu cilvēkiem,» piebilda Nass.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu