Ušakovam tomēr būs jāmaksā € 150 par «Saskaņas» pārstāvja neierašanos tiesā (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Patrīcija Eglīte/LETA

Partijas «Saskaņa» priekšsēdētājam, Rīgas mēram Nilam Ušakovam tomēr būs jāmaksā 150 eiro administratīvais sods par partijas pārstāvja neierašanos uz tiesas sēdi 15.maijā, kad Rīgas apgabaltiesā bija paredzēts izskatīt «Saskaņas» prasību pret bijušo Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu (V).

Jau ziņots, ka «Saskaņas» pārstāvis tiesā, advokāts Jānis Dzanuškāns, kurš ir arī Ušakova ārštata padomnieks juridiskajos jautājumos, tiesā bija iesniedzis slimības lapu un lūdzis atlikt 15.maijā paredzēto lietas izskatīšanu. Lūgums tiesai bija izteikts iepriekšējā nedēļas nogalē, un tajā bija norādīts, ka viņa klients līdz pirmdienas tiesas sēdei nevar atrast citu pārstāvi.

Savukārt Straujumas advokāts Lauris Leja toreiz pauda viedokli, ka «Saskaņas» pārstāvja neierašanās būtu atzīstama par neattaisnotu, jo partija ir juridiska persona, kam ir iespēja arī īsā laikā nozīmēt citu pārstāvi, piemēram, kādu valdes locekli.

Rīgas apgabaltiesa administratīvo sodu piesprieda Ušakovam kā «Saskaņas» valdes priekšsēdētājam, kuram bija pienākums nodrošināt partijas pārstāvību tiesā.

Ušakovs tiesā iesniedza lūgumu pārskatīt lēmumu un nesodīt. Dzanuškāns šodien tiesā skaidroja, ka «Saskaņai» nebija iespējams tik īsā laikā nozīmēt citu pārstāvi, kurš varētu pilnvērtīgi pārstāvēt partiju konkrētajā lietā. Tomēr tiesa uzskatīja, ka sods piespriests pamatoti, un Ušakova lūgumu par tā pārskatīšanu neapmierināja.

Rīgas apgabaltiesa šodien apelācijas kārtībā izskatīja «Saskaņas» prasību pret Straujumu saistībā ar viņas izteikumiem Saeimas vēlēšanu dienā 2014.gada 4.oktobrī. «Saskaņa» lūdz tiesu uzlikt par pienākumu Straujumai atsaukt, partijas ieskatā, nepatiesās un aizskarošās ziņas, atvainoties un samaksāt mantisko kompensāciju par morālo kaitējumu 1000 eiro apmērā. Straujuma prasību uzskata par nepamatotu un lūdz noraidīt.

Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesa pirmajā instancē pērn septembrī «Saskaņas» prasību noraidīja, bet partija iesniedza apelācijas sūdzību, ko šodien izskatīja apgabaltiesa. Spriedumu lietā apgabaltiesa paziņos 6.septembrī.

Straujuma 2014.gada 4.oktobrī pēc nobalsošanas žurnālistiem cita starpā teica: ««Vienotība» uzvarēs. Es ticu, ka «Saskaņas centrs» tomēr neiegūs tik daudz balsu, jo ir svarīga drošība mūsu valstī. Man personīgi nav pārliecības par «Saskaņas centru» un Latvijas neatkarību.»

«Saskaņa» prasa atzīt par nepatiesu, godu un cieņu aizskarošu Straujumas izplatīto informāciju, ka, «partijai «Saskaņa» uzvarot Saeimas vēlēšanās, var tikt apdraudēta Latvijas neatkarība». Partijas pieteikumā skaidrots, ka Straujuma ir amatpersona un pieredzējusi politiķe, kurai vajadzēja apzināties savu izteikumu nozīmi un sekas.

Partija norāda, ka «nepatiesās ziņas tika izplatītas tieši vēlēšanu dienā, tādējādi netieši aicinot vēlētājus nebalsot par «Saskaņu»». Pēc partijas domām, no minētā izriet, ka Straujumas mērķis, izplatot šīs ziņas, bija graut «Saskaņas» reputāciju un iespēju gūt labus rezultātus 12. Saeimas vēlēšanās.

Tāpat partija uzsver, ka ar saviem izteikumiem bijusī Ministru prezidente piedēvē partijai krimināli sodāmu darbību izdarīšanu vai plānošanu, jo Latvijas neatkarības apdraudēšana vērtējama kā noziegums pret valsti.

Savukārt Straujuma skaidro, ka konkrētajā gadījumā strīdus izteikums nav kvalificējams kā ziņas, bet gan kā viņas viedoklis jeb komentārs, kas sniegts intervijā, atbildot uz žurnālistu uzdotajiem jautājumiem. Tiek skaidrots, ka strīdus izteikums ir Straujumas viedoklis par «Saskaņas» veiktajām darbībām, kas radīja bažas esošajā ģeopolitiskajā situācijā.

Straujumas paustais nav pakļauts patiesības pārbaudei, jo tas «viennozīmīgi atspoguļo «Saskaņas» vērtējumu un attieksmi, nevis kādu konkrētu datu un faktu kopumu», norāda bijusī premjere.

Lietā kā līdzatbildētāji jeb trešās personas statusā piedalās arī SIA «TV3 Latvia» un Nacionālā informācijas aģentūra LETA, kas tolaik atspoguļoja Straujumas teikto pie iecirkņa.

LETA jau ziņoja, ka Valsts policija bija noformējusi administratīvā pārkāpuma protokolus bijušajai Ministru prezidentei un arī Rīgas domes priekšsēdētājam Ušakovam par aģitācijas kārtības pārkāpšanu 2014.gada Saeimas vēlēšanās.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu