Neefektīvos ģimenes ārstu kvalitātes kritērijus pārskatīs un iekļaus kapitācijas naudā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Patlaban ģimenes ārstiem izvirzītie kvalitātes kritēriji nav efektīvi un labi apmaksāti, tāpēc Veselības ministrija (VM) un ģimenes ārsti kritērijus kopīgi plāno pārskatīt un iekļaut kapitācijas naudā, teica veselības ministre Anda Čakša.

Viņa skaidroja, ka, pārskatot kritērijus un būtībā veidojot jaunus kvalitātes «mērķa kritērijus», paredzēts kapitācijas naudu palielināt par 30%. Kapitācijas naudā iekļaujot arī kvalitāti, tiktu atjaunota kādreizējā kārtība.

Pēc Čakšas teiktā, par šogad pildītajiem kvalitātes kritērijiem ģimenes ārstiem nākamgad, protams, tiks samaksāts, tomēr, tā kā veselības aprūpes strukturālās reformas paredz vairāku rādītāju uzlabošanu, tostarp jāsamazina mirstība no kardiovaskulārajām slimībām, jāuzlabo onkoloģisko pacientu atpazīšana un tālākvirzīšana, kā arī daudzi citi rādītāji, to uzlabošanai ģimenes ārstiem varētu tikt izvirzīti iepriekš minētie «mērķa kritēriji», kas arī attiecīgi tiktu finansēti.

Ministre sacīja, ka primārās aprūpes jautājumu izskatīšanai izveidotā darba grupa esošos kvalitātes kritērijus pārskatīs, lai saprastu, kuri no tiem var palikt. Jaunajiem kvalitātes kritērijiem būtu jāparāda rezultātu sasniegšana, jo patlaban daži no esošajiem kritērijiem ir ļoti statistiski un neko neparāda par izmaiņām.

Čakša informēja, ka pagājušajā nedēļā tika sarunāts, ka ministrija nosūtīs ģimenes ārstiem veselības aprūpes problēmas, kuras nepieciešams atrisināt, savukārt mediķi gatavos savu atbildi, kādā veidā darbības var veikt labāk, lai, piemēram, samazinātu mirstību, insultu skaitu, agrāk atrastu onkoloģiskos slimniekus, samazinātu pacientu stacionēšanu, uzlabotu hronisku slimību menedžmentu un risinātu citas problēmas. Ģimenes ārstiem un VM jāpanāk vienošanās, kādiem jābūt kritērijiem, lai tie parādītu, kas tiek darīts citādi un kas būtu jādara vairāk.

Ministre norādīja, ka VM prioritāte ir pacients, taču pacientam vajag ārstu. Lai pacients tiktu pie ārsta, jānodrošina laba pieejamība, un, tā kā ģimenes ārsts ir veselības aprūpes pamats, svarīgi parādīt, ka ministrija saprot ģimenes ārstu lielo nozīmi nozarē.

Pēc Čakšas paustā, pagaidām nākamā gada budžeta veidošana vēl ir sākuma stadijā un, kaut arī nav garantiju, ka finansējums 2,9 miljonu eiro apmērā ģimenes ārstiem tiks atrasts, ministre kapitācijas naudas palielināšanai nepieciešamo papildu finansējumu budžetam pieteikusi kā vienu no prioritātēm. Papildu 2,9 miljoni eiro ģimenes ārstiem ir VM uzstādījums, turklāt arī Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) devis solījumu, ka nepieciešamais finansējums ir jāatrod. Tomēr vēl jāsaprot, kā līdz šim finansējumam tikt, atzina Čakša.

Vienlaikus viņa piebilda: ja tiks atrasts nepieciešamais finansējums 2,9 miljonu eiro apmērā, lai palielinātu kapitācijas naudas apmēru, ministrija gaida «lēnā» streika beigas.

Savukārt, vai kapitācijas palielinājums 30% apmērā būs ar pēctecību, proti, ik gadu palielināsies, kā lūguši ģimenes ārsti, Čakša nevar apsolīt, tomēr uzsvēra, ka ministrijā iekšēji tiek meklēti risinājumi.

Čakša informēja, ka nākamā VM tikšanas ar ģimenes ārstiem plānota 31.augustā, kad tiks runāts par ģimenes ārstu «ideālajām praksēm». Ministrija prezentēs savu redzējumu par «ideālo prakšu» izveidi. Šajā tikšanās reizē plānots risināt ne tikai jautājumus saistībā ar «ideālajām praksēm», bet arī runāt par kvalitātes kritērijiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu