Biedrība VM pārmet nevērību pret iekaisīgu zarnu slimību un psoriāzes smagāk slimo pacientu vajadzībām

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Kaut arī nākamgad paredzēta iekaisīgu zarnu slimību un psoriāzes ārstēšanai nepieciešamo medikamentu 100% kompensācija, smagāk slimo pacientu ārstēšanai nepieciešamo bioloģisko medikamentu pilna kompensācija iecerēta tikai 2019.gadā, skaidroja Latvijas Krona un kolīta slimnieku biedrības valdes loceklis Zigurds Prūsis.

VM iecere bioloģisko medikamentu pilnu cenu kompensēt tikai no 2019.gada, pēc Prūša domām, liegs ārstēšanu tieši smagāk slimajiem pacientiem, viņus vēl vairāk diskriminējot. «Savukārt psoriāzes ārstēšanai paredzētie bioloģiskie medikamenti joprojām nav iekļauti kompensējamo zāļu sarakstā. Arī mūsu diagnožu vadošie ārsti vairākkārt VM un Nacionālā veselības dienesta speciālistiem skaidrojuši, ka prioritāri efektīva ārstēšana jāgarantē tieši smagāk slimajiem pacientiem,» uzsver biedrības valdes loceklis.

Pēc viņa paustā, iekaisīgu zarnu slimību un psoriāzes ārstēšanai nepieciešamo medikamentu cenas kompensācijas palielināšana no pašreizējiem 75% līdz 100% no veselības ieguvumu un finanšu izlietojuma efektivitātes viedokļa būšot tikai fikcija, jo smagu iekaisīgu zarnu slimību pacientiem sekmīgai ārstēšanai un darbspēju atgūšanai nepieciešami bioloģiskie medikamenti. Šiem pacientiem kompensācija ir 25% apmērā, tāpēc lielā līdzmaksājuma dēļ smagāk slimie pacienti nespēj paši samaksāt par bioloģiskajiem medikamentiem un ir spiesti lietot lētākas, bet mazāk efektīvas zāles, kas viņu stāvokli neuzlabo, kā rezultātā pieaug ārstēšanas, darba nespējas un invaliditātes izdevumi, skaidroja Prūsis.

Viņš piebilda, ka pacientu veiktie aprēķini rāda, ka pēc bioloģisko medikamentu cenas pilnas apmaksas ieviešanas budžeta ietaupījums, ko sekmētu pacientu atgriešanās darba tirgū, ārstēšanas un pabalstu izmaksu samazinājums, uz vienu pacientu gadā veidotu vismaz 1000 eiro, salīdzinot ar izdevumiem tagad.

Prūsis uzskata, ka ministrijas iecere ir pacientu mānīšana, jo kompensācijas palielināšana attieksies tikai uz Krona slimības, čūlainā kolīta un psoriāzies pacientiem, kuriem nav šo slimību smagas formas. Tie esot mazliet vairāk nekā 10 000 pacientu. «Nav sarežģīti aprēķināt, ka 2018.gadā kompensācijas palielināšanai paredzētie apmēram 211 000 eiro vienam pacientam mēnesī dos 1,70 eiro lielu ieguvumu zāļu iegādei, kurām ir zema cena un zema efektivitāte,» lēš Prūsis.

Viņš arī pauda, ka pēc pacientu un ārstu daudzu gadu garumā izteiktiem lūgumiem paaugstināt iekaisīgu zarnu slimību un psoriāzes ārstēšanai nepieciešamo medikamentu pieejamību VM piedāvājot risinājumu, kurš ir neloģisks un pat bezjēdzīgs no veselības un finanšu ieguvuma viedokļa.

Iekaisīgu zarnu slimību un psoriāzes pacienti VM nosūtījuši vēstuli, kurā atkārtoti lūdz šo slimību ārstēšanai paredzēto medikamentu cenas kompensāciju paaugstināt līdz 100%, kā arī iekļaut bioloģisko terapiju pacientiem ar smagām slimības formām jau no šā gada 1.oktobra. Vēstulē uzsvērts, ka šāds risinājums būs efektīvs, jo nodrošinās gan veselības, gan finanšu ieguvumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu