Politologs: Eigima aiziešana no koalīcijas ar «Saskaņu» nebija grūts lēmums

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

«Mūsu partija» pārstāvja Riharda Eigima aiziešana no koalīcijas ar partiju «Saskaņa» viņam nebija grūts lēmums, sacīja politologs Filips Rajevskis.

Viņš norādīja, ka koalīcija Daugavpils pašvaldībā tika veidota uz ļoti merkantiliem pamatiem un uz ļoti vēsu aprēķinu, tādēļ politologs uzskata, ka savstarpēji nekādu simpātiju starp Eigimu un Daugavpils mēru Andreju Elksniņu (S) nav un ambīcijas abiem ir lielas.

«Eigima aiziešana ir lielā mērā saistīta ar lēmumiem, kurus, visdrīzāk, ir pieņēmis visplašāk Daugavpils domē pārstāvētās «Latgales partijas» līderis Jānis Lāčplēsis. Lāčplēsis līdz šim bija «Vienotības» balsts, bet tagad, visdrīzāk, būs balsts Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS),» uzsvēra Rajevskis

Viņaprāt, ja Daugavpilī nomainīsies arī mērs, kas tā arī varētu notikt, tad ZZS savam pārvaldīto pašvaldību pulkam, varēs pieskaitīt arī Daugavpili. «Redzēs, kas būs nākošais mērs, bet drīzāk Elksniņš nebūs tas, kas saglabās amatu,» piebilda politologs.

Savukārt Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātes asociētais profesors Ojārs Skudra aģentūrai LETA sacīja, ka, visticamāk, Elksniņš kādu brīdi pildīs savus pienākumus, kamēr noteiktā laika periodā notiks sarunas par kādu iespējamu jaunu koalīciju.

«Liela daļa patiesības ir Eigima paziņojumā par to, ka Elksniņš diezgan atklāti pateicis, ka viņam neuzticas un no tās neuzticēšanās izriet arī lomu sadale jaunajā pašvaldībā,» teica Skudra.

Pēc profesora domām, viens no Eigima aiziešanas iemesliem varētu būt Elksniņa rīcība kopš koalīcijas izveidošanas ar Eigimu. «Tās visas viņa darbības un atlaišanas rada iespaidu, ka viņš darbojas tā, ka viņam vienam pašam ir vairākums un nav nekādas koalīcijas, un ar partneriem viņam īsti nav jārēķinās. Viņš stipri vienpersoniski sāka veidot varas struktūras. Acīmredzot viņam kāds iemesls bija, kādēļ tā rīkoties,» uzsvēra Skudra.

Vēl viens iemesls, par kuru gan pagaidām nekas, viņaprāt, neliecina, ir pieņēmums, ka ZZS «brāļošanos» ar «Saskaņu» daudzās un dažādās vietās uzskatīja par partijas interesēm neatbilstošu. Pēc Skudras domam, šādi ZZS varētu domāt kontekstā ar to, kas notiks vēl šogad ar budžeta pieņemšanu un nemaz nerunājot par nākamā gada vēlēšanu kampaņu.

«Ja šī Eigima rīcība nav darījums ar Elksniņu un balstīts materiālas dabas interesēm, bet tas ir politisks, publisks ultimāts Elksniņam, tad būs sarunas ar Lāčplēsi un redzēs ar ko šīs sarunas beigsies,» piebilda profesors.

Jau ziņots, ka Eigims šodien preses konferencē pavēstīja, ka pametīs koalīciju ar «Saskaņu».

«Mūsu partiju» Daugavpils domē pārstāv Eigims, Līvija Jankovska, Aivars Zdanovskis un Igors Prelatovs. Visi četri «Mūsu partijas» deputāti paziņoja, ka izstājas no koalīcijas.

Eigims informēja, ka viņi patur sev tiesības risināt sarunas par domes vadības veidošanu un būs priecīgi, ja saņems atbalstu no visiem Daugavpilī ievēlētajiem politiskajiem spēkiem.

Šāda lēmuma pamatā esot Daugavpils mēra Andreja Elksniņa (S) izteiktā neuzticība Eigimam. To viņš uztvēris kā «norādi uz durvīm», ņemot vērā Elksniņa izteikumus, ka mērs nestrādās komandā ar cilvēkiem, kuriem neuzticas.

Savukārt Lāčplēsis šodien paziņoja, ka uz Daugavpilsmēra amatu nepretendēs.

Viņš norādīja, ka «Latgales partija» ir gatava strādāt ar visiem pašvaldībā ievēlētajiem politiskajiem spēkiem, «Esam gatavi strādāt ar visiem, kas strādās pilsētas labā. Atbalstīsim visus projektus, kas vērsti uz pilsētas attīstību,» teica Lāčplēsis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu