Apvienos VM un mediķu arodbiedrības piedāvātos likumprojektus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Ceturtdien Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) sēdē tika nolemts apvienot Veselības ministrijas (VM) un Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) piedāvātos likumprojektus vienā.

(Papildināta visa ziņa.)

Risinājuma meklēšana tika nodota NTSP Veselības aprūpes nozares apakšpadomei, kurai līdz 8.septembrim jārod vienošanās par likumprojekta kompromisa variantu. Pēc tam gatavais likumprojekts tiks nodots izskatīšanai valdībā, lai pēc tam likumu nodotu izskatīšanai Saeimā steidzamības kārtā, vienojās NTSP. Likumam atbilstoši plānotajam būtu jāstājas spēkā nākamā gada 1.janvārī.

Sēdē izcēlās spraigas diskusijas, kā risināt radušās domstarpības starp LVSADA un ministriju, tomēr veselības ministre Anda Čakša norādīja, ka atbalsta viena likumprojekta virzību, un būtu ar mieru kopīgi ar LVSADA rast kompromisa variantu likumam. Ministre norādīja uz iespēju veidot likumu īsāku, vienlaikus atsevišķas likumprojekta sadaļas veidojot par Ministru kabineta (MK) noteikumiem.

Kā aģentūrai LETA pauda LVSADA vadītājs Valdis Keris, šodienas NTSP lēmums liecina, ka mediķu bažas ir uzklausītas un ņemtas vērā, taču vēl jāvēro, kā veiksies ar likumprojekta tālāku virzību.

Keris norādīja, ka šodien NTSP sēdē tika konceptuāli nostiprināts, jāpilda 29.jūnija NTSP sēdes lēmums, proti, ka Veselības aprūpes finansēšanas likumprojekts tiek apstiprināts steidzamības kārtā, kā arī tajā iekļautas skaidras garantijas par nozarei un mediķu atalgojuma palielināšanai paredzēto finansējuma pieaugumu. Par to, kādā veidā jāpilda šis lēmums, diskusija joprojām ir atvērta līdz 8.septembrim, kad likumprojektam jābūt gatavam izskatīšanai valdībā.

Arodbiedrība diskusijā centīsies rast kompromisu ar VM, lai nodrošinātu finansējuma un mediķu darba samaksa pieauguma nostiprināšanu likumā, un tajā paša laikā neraisītu diskusijas, kas varētu nopietni apgrūtināt likumprojekta virzīšanos steidzamības kārtībā.

Keris uzskata, ka patlaban labākais kompromisa variants likumprojektam būtu īsāks nekā pašreizējais VM piedāvātais likums, bet saturētu visas galvenās normas, par kuru iekļaušanu jau panākta vienošanās.

Tāpat NTSP sēdē tika panākta vienošanās, ka likums tiks papildināts ar Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) priekšlikumu, proti, papildināt likuma mērķi ar to, ka ilgtspējīgas veselības aprūpes finansēšanas pamatā ir visas sabiedrības solidāra iesaiste atbildīgā nodokļu maksāšanā, ko tieši veicina pārliecība par atbilstošas kvalitātes veselības aprūpes saņemšanu un efektīvu valsts līdzekļu izlietojumu kopumā.

Arī LDDK ģenerāldirektore Līga Menģelsone NTSP sēdē norādīja, ka atbalsta vienota likuma izstrādi, kurā nodokļu nomaksu jāsasaista ar veselības pakalpojumu pieejamību un finansējumu.

Jau ziņots, ka LVSADA un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) kopīgiem spēkiem cīnīsies par solītajām garantijām veselības aprūpes nozarei, šonedēļ paziņoja arodbiedrību vadītāji.

Kā nedēļas sākumā žurnālistiem teica Keris, abas organizācijas kopīgi iestāsies par to, lai tiktu pildīts NTSP 29.jūnija lēmums, proti, lai tiktu steidzamības kārtā apstiprināts un pieņemts likumprojekts par veselības aprūpes finansēšanu, kurā ir skaidras garantijas par nozarei un mediķu atalgojuma palielināšanai paredzēto finansējuma pieaugumu.

Keris pauda, ka viss LVSADA likumprojekta versijā norādītais ir ļoti nepieciešams, bet līdz šim neesot ticis darīts. Tāpat arodbiedrība domās arī par iespējamajiem protestiem, ja solījumi netiks pildīti.

LETA jau ziņoja, ka 17.augusta NTSP Veselības aprūpes nozares apakšpadomes sēdē izskanēja divi piedāvājumi, proti, veselības nozarei veidot divus atsevišķus likumprojektus - vienu, kurā tiek noteikts finansējuma palielinājums nozarei nākamajiem gadiem un mediķu atalgojuma paaugstināšanās, bet otru ar veselības apdrošināšanas sistēmas tehnisko pusi. Otrs variants būtu saglabāt viena likuma principu.

Kā sacīja VM pārstāvis Oskars Šneiders, šādu iniciatīvu izteikusi LVSADA, lai veidotu Veselības aprūpes finansēšanas likumu īsu, bez veselības apdrošināšanas kārtības. Savukārt Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) atbalsta viena likuma izveidi.

LVSADA iepriekš pauda pārliecību, ka viena likumprojekta izveide nevajadzīgi apgrūtinās Veselības finansēšanas likumprojekta virzību, veltot pārmetumus VM un darba devējiem par šādu priekšlikumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu