Koalīcijas vairākums atbalsta Sejas aizsegšanas ierobežojuma likumprojekta pieņemšanu (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Koalīcijas politiķu vairākums pauž atbalstu Tieslietu ministrijas (TM) virzītā un valdībā atbalstītā Sejas aizsegšanas ierobežojuma likumprojekta pieņemšanai.

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) atbalsta šāda likuma pieņemšanu, ņemot vērā, ka Latvija ir valsts ar savām tradīcijām un vēsturi, aģentūrai LETA sacīja ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis. Viņš skaidroja, ka ir tolerants attiecībā uz «jebkuras ticības cilvēkiem», taču tiem, kas ierodas un paliek dzīvot Latvijā, ir jāņem vērā valstī esošās tradīcijas. Likumprojekta izskatīšanas ātrums Saeimā varētu būt atbilstošs TM piedāvājumam, piebilda politiķis.

Arī Nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK atbalsta Sejas aizsegšanas ierobežojuma likumprojektu, aģentūrai LETA sacīja VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš. Politiskā spēka pamatojums šādu izmaiņu nepieciešamībai sakrīt ar nacionālās apvienības pārraudzītās TM un tieslietu ministra Dzintara Rasnača (VL-TB/LNNK) paustajiem argumentiem.

Savukārt «Vienotības» Saeimas frakcijas priekšsēdētājas vietnieks Aldis Adamovičs norādīja, ka attiecībā uz aizlieguma ieviešanu aizklāt sejas partijas frakcijā domas iepriekš dalījās un par šo jautājumu tiks spriests, kad tas nonāks Saeimas sēdes darba kārtībā. Adamovičs personīgi uzskata, ka šādiem ierobežojumiem ir jābūt. Viņš reizē piebilda, ka savstarpējā saskarsmē ar cieņu ir jāizturas arī pret musulmaņiem.

Jau ziņots, ka valdība atbalstījusi TM izstrādāto Sejas aizsegšanas ierobežojuma likumprojektu, kas nosaka ierobežojumus publiskās vietās nēsāt seju aizsedzošus apģērbus.

Kā norādīts likumprojekta anotācijā, likuma mērķis ir nodrošināt vienotas un harmoniskas sabiedrības pastāvēšanu, atvērtu savstarpējo sabiedrības locekļu saziņu un kopā dzīvošanu. Tajā ir paredzēti izņēmumi, kad sejas aizsegšana nepieciešama normatīvajos aktos noteikto prasību izpildei, piemēram, ķivere pārvietojoties ar motociklu, profesionālo pienākumu izpildei, sporta nodarbību un pasākumu dalībniekiem, mākslas pasākumu dalībniekiem, valsts vai tautas svētku un kultūras pasākumu dalībniekiem, laika apstākļu dēļ un veselības stāvokļa dēļ.

Tāpat šie aizliegumi neattieksies uz dievnamiem, lūgšanu telpām un citām telpām, kurās notiek reliģiska darbība, tādējādi ļaujot cilvēkiem praktizēt savu reliģiju.

Par seju aizsedzoša apģērba nēsāšanu vispirms tiks izteikts brīdinājums, bet par atkārtotu pārkāpumu tiks piemērots naudas sods, kas variētu no 150 līdz 200 eiro, žurnālistiem iepriekš pastāstīja Rasnačs. Savukārt ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) valdības sēdē iebilda pret likumprojektu, norādot, ka tas ir visaptverošs, turklāt tā ieviešanas rezultātā Latvijai draud iespējamas tiesvedības.

Likumprojekts vēl ir jāizskata un jāpieņem Saeimā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu