Latvijas vārdu iegravēs uz Komunisma upuru memoriāla Kanādā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Valdība šodien lēma piešķirt papildu 15 000 eiro Ārlietu ministrijai (ĀM), lai uz Komunisma upuru piemiņas memoriāla Otavā tiktu iegravēts Latvijas vārds.

Ministrijā skaidro, ka Komunisma upuru piemiņas memoriāla izveide Otavā, Kanādā, sākotnēji tika apstiprināta 2009.gada septembrī, un tajā ir iesaistītas vairākas Kanādas institūcijas, tostarp Kanādas Kultūras mantojuma ministrija, Nacionālā galvaspilsētas komisija un bezpeļņas nevalstiskā organizācija «Veltījums brīvībai». Memoriāla izveidei finansējumu veido bezpeļņas nevalstiskās organizācijas ziedojumos piesaistītais finansējums un līdzvērtīgs Kanādas federālās valdības līdzfinansējums.

Latvijas valdība jau ir sniegusi finansiālu atbalstu memoriāla izveidei 10 000 eiro apmērā, tomēr papildu 15 000 eiro nepieciešami, jo bezpeļņas nevalstiskā organizācija paredz veidot galveno ziedotāju plāksni. Plāksne ar individuāla ziedotāja, tajā skaitā valsts vārdu, iespējama tikai gadījumā, ja tiek ziedoti vismaz 25 000 Kanādas dolāru. Latvijas ziedojums 2014.gadā pēc tā brīža valūtas kursa ir 13 671,72 Kanādas dolāru.

Šā iemesla dēļ ministrija norāda, ka, ņemot vērā ievērojamo latviešu kopienu, kas Kanādā rada patvērumu tieši pēc Otrā pasaules kara, bēgot no totalitārā padomju režīma, ir svarīgi, lai Latvijas kā atbalstītājas - līdzekļu ziedotājas - vārds tiktu atzīmēts un parādītos arī publiski uz šā nacionālā memoriāla federālajā galvaspilsētā Otavā, un tāpēc nepieciešams papildināt Latvijas iemaksu ar 15 000 eiro.

Ministrijā skaidro, ka memoriāla izveides mērķis ir veicināt sabiedrības apziņu un zināšanas par komunistisko režīmu represijām, parādīt Kanādu kā vietu, kur patvērumu raduši tie, kas bēguši no šīs totalitārās ideoloģijas netaisnības un vajāšanas, kā arī godināt miljoniem to cilvēku, kas cietuši no komunistiskajiem režīmiem.

Komunisma represijās cietušo tautu kopienas no visas pasaules Kanādā veido ievērojamu daļu no tās iedzīvotājiem. To skaitā pēc Otrā pasaules kara Kanādā uz dzīvi ieradās apmēram 20 000 latviešu, kuri kara laikā izbrauca vai bija izvesti no Latvijas, pamatā bēgot no jaunas okupācijas un komunistiskā režīma atgriešanās, un viņiem šāda memoriāla izveidošana ir neliela vēsturiskā taisnīguma un piemiņas jautājums, uzsver ministrijā.

Papildu līdzekļus piešķirs no valsts budžeta programmas «Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem». Memoriāla pamatakmens ceremonija plānota 2017. gada novembrī, un tā atklāšana 2018. gada novembrī, Otavas Provinču un teritoriju dārzā, uzaicinot augstus ārvalstu pārstāvjus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu