Vaidere: Latvijas zemniekiem varētu būt pieejams ES atbalsts plūdu radīto zaudējumu dēļ

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Inese Vaidere (V) aicina attiecīgās Latvijas ministrijas aplēst plūdu nodarītos zaudējumus valsts reģioniem un apsvērt, vai šo zaudējumu segšanai nebūtu lietderīgi izmantot Eiropas Solidaritātes fonda līdzekļus, aģentūru LETA informēja deputātes birojā.

Vaidere atgādināja, ka Latvija līdz šim fondu ir izmantojusi tikai vienu reizi - 2005.gadā, kad ar tā līdzekļu palīdzību tika novērsti vētras radītie zaudējumi. Citas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis šī fonda palīdzību izmantojot regulāri.

«Sakarā ar milzu lietavām Latgalē, kā arī citur Latvijā, radušies lieli zaudējumi zemniekiem, kā arī nodarīti būtiski bojājumi infrastruktūrai. Atbildīgajām ministrijām būtu ar steigu jāveic aprēķini par konkrētiem zaudējumiem un jāapsver, vai šo zaudējumu kompensācijai nebūtu lietderīgi izmantot ES Solidaritātes fonda līdzekļus.»

EP Budžeta komitejas deputāte skaidroja, ka reizēm latvieši ir nepamatoti kautrīgi un pieticīgi savu zaudējumu aplēšanā un līdz ar to dažādu Eiropas palīdzības programmu izmantošanā, tādēļ viņa aicina ministrijas aprēķināt zaudējumus, ņemot vērā visus nodarītos zaudējumus gan privātajā, gan valsts sektorā dažādās nozarēs.

Deputātes pārstāvis norādīja, ka ES Solidaritātes pielāgošanas fonds paredzēts, lai ātri un operatīvi atbalstītu dalībvalstis to centienos novērst kaitējumu, ko radījusi dabas katastrofa, piemēram, plūdi, mežu ugunsgrēki, zemestrīces, vētras un sausuma periodi. Šīs atbalsta kopējā pieejamā summa ES budžetā 2017. gadā ir 1 miljards eiro. Fonda līdzekļi līdz šim visvairāk izmantoti, lai novērstu tieši plūdu radītos zaudējumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu