Brīvdienu 1.septembrī! Prasa skolēnu vecāki (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Vai 1.septembri skolēnu vecākiem ļauts izmantot kā brīvdienu? Šis jautājums aktualizējas katru rudeni, it īpaši ģimenēs, kurās ir vairāki skolas vecuma bērni vai mazais pirmklasnieks skolas gaitas uzsāk pirmo reizi. Latvijā ir uzņēmumi, kuros 1.septembris kā brīva diena jau kļuvusi par tradīciju. «Nē» brīvdienai darba devējs nemaz nevar teikt, jo Darba likums paredz dažādas iespējas, kā vienoties ar darba devēju par brīvu vai daļēji brīvu dienu.

Darba likumā nav normu, kas 1.septembri kā brīvdienu skolēnu vecākiem paredzētu visos uzņēmumos, taču vecākiem, kuriem ir viens vai divi bērni, pienākas viena papildatvaļinājuma diena, ko, vienojoties ar darba devēju, var izmantot arī 1.septembrī.

Vecākiem, kuriem ir trīs vai vairāk bērnu, ik gadu papildus pienākas pat trīs apmaksātas papildatvaļinājuma dienas. Pie tam papildatvaļinājuma dienas pienākas abiem, nevis tikai vienam no vecākiem. Valsts pārvaldes iestādēm 1.septembrī apmaksātu brīvdienu atļauts piešķirt 1.-4. klašu skolēnu vecākiem, ja to atļauj iestādes budžeta līdzekļi.

Pēdējā laikā arvien vairāk Latvijas uzņēmumu saviem darbiniekiem - skolēnu vecākiem 1.septembrī iedod brīvdienu.

Tas ir viens no bonusiem darbinieku piesaistīšanai un motivēšanai.

Brīvība atmaksājas

Uzņēmumā «BlueOrange» 1.septembris ir apmaksāta brīvdiena darbiniekiem – pirmklasnieku vecākiem, savukārt darbiniekiem, kuru bērni apmeklē pirmsskolas iestādi vai mācās 2.-5. klasē, šī ir saīsināta darba diena. Bankā domāts arī par cita veida bonusiem darbiniekiem, kuriem ir mazi bērni. Piemēram, ierasto svētku dāvanu vietā tiek rīkoti dažādi pasākumi, kuros vecāki var piedalīties kopā ar saviem bērniem. Savukārt, lai darbinieki labāk varētu plānot savu privāto laiku, uzņēmumā iespēju robežās tiek piedāvāts elastīgs darba grafiks. «Sekojot starptautiskajām tendencēm personāla politikas jomā, jau vairākus gadus saviem darbiniekiem piedāvājam nosacīti brīvu darba laika grafiku tajās jomās, kur specifika to pieļauj. Jebkurā gadījumā netiek stingri kontrolēts ierašanās un aiziešanas laiks – galvenais ir nostrādāt paredzētās stundas nedēļā un, protams, darba rezultāts. Šī iespēja ir ļoti izdevīga arī tiem darbiniekiem, kuri studē augstskolās, stāsta «BlueOrange» personāla pārvaldes vadītāja Dace Kreicmane.

«Vairāki pētījumi, kā arī mūsu pašu pieredze rāda, ka brīvība darbiniekus motivē daudz spēcīgāk nekā tradicionālie motivācijas instrumenti,» uzskata Kreicmane.

Skolas diena visai ģimenei

1.septembri kā brīvu dienu darbiniekiem, kuru bērni sāk skolas gaitas 1.-3.klasē, atvēlējis arī būvniecības materiālu ražotājs «Cemex». Skolas sākumu vecākiem uzņēmums cenšas atvieglot arī ar finansiālu atbalstu. «Darbinieku ģimenes CEMEX ir tikpat būtiskas, cik paši darbinieki, tāpēc rūpes par tām ir ierasta prakse jau no uzņēmuma pirmsākumiem Latvijā.

Mācību gada sākumā visi darbinieki, kuru bērni sāk mācības 1.-12.klasē, saņem finansiālu atbalstu 50% apmērā no valstī noteiktās minimālās algas skolas piederumu iegādei.

Savukārt tiem darbiniekiem, kuru bērni sāk mācības pirmajā, otrajā vai trešajā klasē, 1.septembris ir brīvdiena,» stāsta «Cemex» valdes locekle, Personāla un administrācijas direktore Linda Šedlere.

Arī atkritumu pārstrādes uzņēmumā «Ragn-Sells» 1.septembris ir apmaksāta brīva diena 1.-3.klases skolēnu vecākiem, tāpat paredzēts finansiāls atbalsts, bērnam sākot mācības 1.klasē. «Lai gan likums to neparedz, uzskatām, ka vecākiem ir ļoti svarīgi skolas pirmajos gados 1.septembrī bērnu pavadīt uz skolu, tāpēc mūsu uzņēmumā 1.septembris ir brīva diena darbiniekiem, kuru bērni sāk mācības 1.-3.klasē. Tāpat uzņēmuma darbiniekiem tiek izmaksāta vienreizēja piemaksa, bērnam sākot skolas gaitas 1.klasē,» stāsta SIA «Ragn-Sells» vadības pārstāve Inese Letinska.

Letinska skaidro, ka šāda pieeja ir veids, kā likt darbiniekiem justies piederīgiem uzņēmumam un attiecīgi sniegt labākus rezultātus arī darbā. «Mēs esam zviedru ģimenes uzņēmums, un vēlamies šo ģimenes sajūtu radīt arī uzņēmuma darbinieku vidū. Jo darbinieks ir motivētāks un laimīgāks, jo labāk viņš pilda savus pienākumus,» viņa uzskata.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu