60 eiro mēnesī - un dzīvo uz nebēdu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Piektdien tiks svinēts 1. septembris. Tas nozīmē, ka ne tikai skolēni atgriezīsies savās mācību iestādēs, bet arī studenti turpinās savas studiju gaitas. Vairums jauniešu izvēlas dzīvot kopmītnēs. TVNET piedāvā iepazīties ar kopmītņu izskatu un to atmosfēru Biznesa augstkolas «Turība» Jaunatnes tūrisma mītnē un Latvijas Universitātes dienesta viesnīcā Rēznas ielā.

2. kursa studente Elēna Rācenāja uzskata, ka īstam studentam ir jādzīvo kojās, jo tā vislabāk var izbaudīt studiju ikdienu. Tiem jauniešiem, kuri mācību laikā īrē dzīvoklī, Elēna iesaka kaut uz pāris nedēļām padzīvot kopmītnēs.

Uz kopmītnēm studenti ierodas ar koferiem un lielām somām. Elēna uzsver, ka tomēr pats svarīgākais ir atvest pietiekami daudz drēbju un sev nepieciešamākās lietas. Viena no svarīgākajām lietām jaunajai studentei ir hokeja galds, lai paralēli mācību procesam būtu iespējams trenēties. Ar šo sporta veidu Elēna nodarbojas profesionālā līmenī un ir izcīnījusi pasaules čempiones titulu.

Uz kopmītnēm var vest savus sildītājus, tējkannas un citas elektroniskās ierīces. Strikti aizliegumi ir pret mājdzīvniekiem, un kopmītņu telpās ir kategoriski aizliegts smēķēt.

Marta Paura, kura šobrīd dzīvo Latvijas Universitātes dienesta viesnīcā Rēznas ielā, stāsta, ka pārsvarā istabiņas ir iekārtotas, lai tajās varētu dzīvot trīs cilvēki. Dzīvojot istabā kopā ar vēl divām meitenēm, Marta mēnesī maksā mazāk nekā 60 eiro, un uzskata, ka šāda cena ir ļoti adekvāta dzīvošanai dienesta viesnīcā. Studente atzīst, ka kojās ir istabas, kurās ir nepieciešams veikt remontu, bet vadība to ņem vērā un veic uzlabojumus.

Savukārt Elēna stāsta, ka Jaunatnes tūrisma mītnē pārsvarā istabiņās dzīvo četri cilvēki. Citā ēkas korpusā ir iespējams dzīvot arī vienam pašam, bet tad maksa par istabu būs krietni dārgāka. Dzīvojot četratā, par istabu ir jāmaksā 69 eiro. Arī Elēna domā, ka maksa par dzīvošanu kopmītnēs ir pilnībā atbilstoša apstākļiem. Telpas ir izremontētas, nekad kopmītnēs nav redzēti kukaiņi, vide ir tīra un sakopta.

Par sadzīvi ar citiem studentiem Elēna piebilst, ka brokastis jaunieši gatavo pa vienam, bet vakariņas mēdz baudīt lielākās kompānijās. Marta dalās savā pieredzes stāstā, ka pirmajā kursā sev līdzi uz kopmītnēm veda omas gatavotu ēdienu, kā arī ievārījumus un citus gardumus. Arī Elēna ir novērojusi, ka studenti ēdienu pērk ne tikai veikalā, bet rudens periodā ved dažādus dārzeņus no mājām.

Biznesa augstskolas «Turība» Jaunatnes tūrisma mītnē dušas telpas ir katrā stāvā, savukārt Latvijas Universitātes dienesta viesnīcā tās atrodas pagrabstāvā. Marta izsaka vēlmi, ka krietni parocīgāk būtu, ja no kopmītnes augšējiem stāviem nebūtu jāmēro tik garš ceļš līdz dušas telpām.

Abās kopmītnēs ir vienāda durvju atvēršanas sistēma - drošības karte, kas kalpo kā kopmītņu atslēga.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu