Līdz ar jauno mācību gadu Latvijas reģionos darbu sāks 30 droša interneta vēstneši

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvijas Drošāka interneta centrs (LDIC) «Drossinternets.lv» apmācījis 30 vēstnešus, lai veicinātu efektīvāku reģionos dzīvojošo bērnu, vecāku un skolotāju apmācību, informēja centra pārstāvis Kaspars Līcītis.

Apmācībās piedalījās 30 Latvijas reģionos dzīvojoši brīvprātīgie aktīvisti, galvenokārt pedagogi, skolu darbinieki un bibliotekāri, kuri uzsāks savu darbu līdz ar jauno mācību gadu.

Drošāka interneta centra apmācības seminārā piedalījās dalībnieki no Rīgas, Saulkrastiem, Tukuma, Saldus, Aizkraukles, Silenes novada Skrudalienas pagasta, Ogres, Madlienas pagasta, Cēsīm, Limbažiem, Jelgavas, Kandavas, Ķekavas, Balviem, Viļakas, Krāslavas novada, Jaungulbenes pagasta, Vārkavas, Upmalas pagasta, Līvāniem, Talsiem, Pļaviņām.

Katrs semināra dalībnieks saņēma jau izstrādātu nodarbību plānu un izdales materiālus, lai sagatavotos un vadītu nodarbību dažāda vecuma mērķauditorijām.

Drošāka interneta vēstneša uzdevums ir brīvprātīgi vadīt nodarbības sava novada bērniem, vecākiem un pedagogiem par drošību internetā, tostarp par riskiem un apdraudējumiem, ar kuriem bērni visbiežāk sastopas, lietojot sociālos tīklus, ziņojumapmaiņas platformas un modernās tehnoloģijas.

Vēstneši apmācīs bērnus rīkoties interneta vidē droši, palīdzot apgūt sociālo tīklu un viedierīču drošības iestatījumu pareizu lietošanu, lai pasargātu sevi no nevēlamas saziņas un ierobežotu piekļuvi savā profilā izvietotajai informācijai. Drošāka interneta centra brīvprātīgie palīgi sniegs arī padomus, nonākot nepatīkamā situācijā, piemēram, ja bērns internetā ticis pazemots, saņēmis draudus vai kāds svešinieks viņu sācis šantažēt. Svarīgs vēstnešu uzdevums ir palīdzēt bērniem apgūt medijpratību un kritisko domāšanu.

Apmācību laikā vēstneši izmantos arī LDIC izdoto grāmatu «Planāeta 7» par drošu un atbildīgu interneta lietošanu bērniem vecumā no 8 līdz 12 gadiem. Grāmata bez maksas tiks izplatīta arī Latvijas skolās.

LDIC vadītāja Maija Katkovska norāda, ka centra mērķis ir panākt, lai katrā Latvijas reģionā būtu LDIC apmācīts profesionālis, kas iegūtās zināšanas nodotu tālāk sava novada skolēniem, vecākiem, pedagogiem un bibliotekāriem par to, kā droši lietojams internets, un spētu uz vietas konsultēt problēmsituācijās.

Arī turpmāk Drošāka interneta centrs rīkos regulāras brīvprātīgo vēstnešu apmācības un informācijas apmaiņas seminārus zināšanu papildināšanai.

Latvijas Drošāka interneta centra darbību nodrošina Latvijas Interneta asociācija (LIA) sadarbībā ar Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekciju un Latvijas Pašvaldību mācību centru, liecina informācija LIA mājas lapā. Projekta darbības periods ir no 2016.gada jūlija līdz 2018.gada decembrim un projekta īstenošanai 50% finansējumu nodrošina Eiropas Komisijas CEF (Connecting Europe Facility) programmas, savukārt nacionālo līdzfinansējumu nodrošina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija un Aizsardzības ministrijas pakļautībā ešošai Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūts «Cert.lv».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu