64% iedzīvotāju mēdz lietot medikamentus, nekonsultējoties ar ārstu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Gandrīz divas trešdaļas jeb 64% Latvijas iedzīvotāju mēdz lietot medikamentus, nekonsultējoties ar ārstu vai farmaceitu, liecina «Mana Aptieka & Apotheka Veselības indekss». No šiem aptaujātajiem vairāk nekā puse jeb 57% atzina, ka šādi zāles mēdz lietot dažkārt, bet 7% - bieži.

Tikmēr trešdaļa jeb 34% no visiem aptaujātajiem norādīja, ka «uz savu galvu» nemēdz lietot medikamentus, bet 2% izvēlējās atbilžu variantu «grūti pateikt».

Biežāk medikamentus, nekonsultējoties ne ar ārstu, ne farmaceitu, lieto tie, kuri atzīst, ka viņu dzīvesveids ir neveselīgs - tā atbildējuši 67%, un fizisko aktivitāšu biežumu novērtējuši kā zemu - 66%.

Ja vērtē atbildes vīriešu un sieviešu vidū - biežāk medikamentus bez mediķa ieteikuma mēdz lietot sievietes, proti, 66% sieviešu un 61% vīriešu. Tostarp 8% sieviešu atzina, ka zāles «uz savu galvu» patērē bieži. Salīdzinājumam vīriešu vidū šādi mēdz rīkoties 5% aptaujāto.

Apskatot respondentus pēc apgūtās izglītības, lielākoties jeb 68% gadījumu paša izvēlētas zāles uzturā lieto iedzīvotāji ar pamatizglītību. Ja analizē rezultātus ģeogrāfiskā griezumā, tad biežāk jeb 72% gadījumu šādi rīkojas lauku apvidū dzīvojošie iedzīvotāji. Rīgā šādi rīkojas 61% aptaujāto.

Kā skaidroja sertificēta farmaceite Agnese Ritene, iespējams, ka laukos dzīvojošiem cilvēkiem ir ierobežotāka ārsta vai farmaceita pieejamība.

Ritene arī uzsvēra, ka iedzīvotājiem jāapzinās, ka katru zāļu lietošanas nepieciešamība ir izvērtējama, ņemot vērā simptomus, vecumu, veselības stāvokli, kā arī tas, ka nepareiza zāļu lietošana var būt bīstama.

«Mana Aptieka & Apotheka Veselības indekss» izveidots sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS. Pētījums veikts šī gada aprīlī, kopumā visā Latvijā aptaujājot 1003 respondentus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu