VM nesaskata nepieciešamību «Rigvir» izņemt no kompensējamo medikamentu saraksta

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Veselības ministrija (VM) arī pēc ārstu lūguma nav pārskatījusi lēmumu par medikamenta «Rigvir» izņemšanu no kompensējamo medikamentu saraksta, zināja VM.

VM noraidījusi onkologu lūgumu izņemt preparātu «Rigvir» no kompensējamo zāļu saraksta un zāļu reģistra, iepriekš ziņoja LTV raidījums «de facto».

Kā aģentūru LETA informēja ministrijā, jautājumos par zāļu reģistrāciju, reģistrācijas apturēšanu vai reģistrācijas anulēšanu, ja zāles tiek atzītas par kaitīgām vai bez terapeitiskās efektivitātes, Latvijai ir saistoša Eiropas Parlamenta un Padomes 2001.gada 6.novembra direktīva par kopienas kodeksu.

Attiecībā uz medikamentu «Rigvir» Latvijas kompetentā institūcija par veselības aprūpē izmantojamo ārstniecības līdzekļu un farmaceitiskās darbības uzņēmumu novērtēšanu - Zāļu valsts aģentūra (ZVA) - norāda, ka «Rigvir» klīniskajā izpētē iegūtā informācija reģistrācijas brīdī bija pietiekama, lai nodrošinātu zinātniski pamatotu viedokli par to, ka zāles atbilst kritērijiem, kādi noteikti reģistrācijas dokumentācijai, lai zāles virzītu reģistrācijai.

Zāļu pārreģistrācijas laikā tiek izvērtēts, vai pēcreģistrācijas pieredzē un zāļu lietošanā nav parādījušies jauni riski, kuru dēļ būtu jāmaina zāļu drošuma informācija. Izvērtējot visu iesniegto dokumentāciju, tai skaitā periodiski atjaunojamos drošuma ziņojumus, ieguvuma un riska līdzsvars zālēm «Rigvir» tika noteikts kā labvēlīgs, skaidroja VM.

Ministrijā uzsvēra, ka farmācijas nozarē ir noteikts strikts regulējums, kas paredz ārstniecības personu, farmaceitu un pacientu tiesības un pienākumus, tai skaitā nosaka, ka ārstniecības persona vai farmaceits par novērotām iespējamām zāļu blakusparādībām ziņo ZVA, sniedzot izsmeļošu un precīzu informāciju, lai nodrošinātu, ka farmakovigilances sistēmas ietvaros ziņojumu ir iespējams zinātniski analizēt.

Kopš 2004.gada, kad zāles «Rigvir» tika reģistrētas zāļu reģistrā, nav saņemts neviens ārstniecības personu ziņojums, kas skartu zāļu drošumu, terapeitisko iedarbību vai informāciju par zāļu blakusparādībām, līdz ar to nav pamata veikt izmaiņas «Rigvir» reģistrācijas statusā, pārliecināta VM.

Savukārt prasības zāļu iekļaušanai kompensējamo medikamentu sarakstā nosaka Ministru kabineta noteikumi, kas paredz, ka Nacionālais veselības dienests pieņem lēmumu par zāļu iekļaušanu sarakstā, veicot farmaceitisko, ārstniecisko un ekonomisko novērtēšanu. Atzīstot zāles «Rigvir» par atbilstošām minētajiem kritērijiem, tās tika iekļautas kompensējamo medikamentu sarakstā, piebilda ministrijā.

Kā ziņots, vairākas ārstu profesionālās organizācijas gada sākumā prasījušas VM izvērtēt zāļu «Rigvir» atrašanos kompensējamo zāļu sarakstā un zāļu reģistrā, uzskatot, ka pierādījumi «Rigvir» efektivitātei ir nepietiekami.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu