Lidosta: Tiesas lēmums apdraud pasažieru drošību un sabiedrisko kārtību lidostā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Administratīvās apgabaltiesas lēmums, kas ir pretrunā ar starptautiskajiem un nacionālajiem normatīvajiem aktiem par civilās aviācijas drošību, ne tikai būtiski ietekmēs lidostas darbu, bet arī apdraud Latvijas kā Starptautiskās Civilās aviācijas organizācijas (ICAO) līgumslēdzējvalsts saistību izpildi, aģentūrai LETA pauda lidostas pārstāve Laura Karnīte.

Rīga, 5.sept., LETA.

Satiksmes ministrijas valsts sekretāram Kasparam Ozoliņam, kā arī lidostas «Rīga» četriem valdes locekļiem piespriestas soda naudas 300 eiro apmērā par tiesas sprieduma nepildīšanu saistībā ar ierobežoto piekļuvi taksometru stāvēšanas joslai lidostas teritorijā.

Karnīte atzīmēja, ka, iepazīstoties ar Administratīvās apgabaltiesas 2017.gada 30.augusta lēmumu, lidosta ir konstatējusi, ka tiesa savā lēmumā nav ņēmusi vērā nedz nacionālās, nedz starptautiskās tiesību normas, kas regulē aviācijas drošību, tai skaitā ICAO Konvenciju par starptautisko civilo aviāciju, kas nosaka, ka katrai līgumslēdzējvalstij lidostu atklātajās teritorijās ir jānodrošina drošības pasākumi, lai mazinātu apdraudējumu lidostai, pasažieriem un gaisa kuģiem.

Pēc Karnītes teiktā, tiesa savā lēmumā ir kļūdaini norādījusi, ka lidostas mērķis, ieviešot caurlaižu kārtību iebraukšanai tā dēvētajā taksometru līnijā, kas atrodas tiešā pasažieru termināļa atlidošanas zonas tuvumā, ir peļņas gūšana. Lidosta uzsver, ka ieviestā caurlaižu kārtība primāri izstrādāta, lai, izpildot starptautiskajos normatīvajos aktos noteiktās prasības, nodrošinātu lidostas, pasažieru un gaisa kuģu drošību un sabiedrisko kārtību lidostas teritorijā, nepieļaujot nekontrolētu transporta līdzekļu plūsmu tiešā lidostas termināla tuvumā.

«Izprotot, ka atsevišķiem taksometru pakalpojumu sniedzējiem var rasties grūtības izpildīt stingros drošības kritērijus, kas tiek izvirzīti personālam un transportlīdzekļiem, lai saņemtu caurlaides piekļuvei, lidosta sadarbībā ar Mārupes novada domi ir izveidojusi jaunu publisko stāvvietu taksometriem un mikroautobusiem, kas atrodas aiz P1 stāvvietas un ko var izmantot ikviens taksometru pakalpojumu sniedzējs. Lidosta izsaka nožēlu, ka tiesa, pieņemot lēmumu, ir vadījusies no atsevišķu pakalpojumu sniedzēju interesēm, nevis ņēmusi vērā sabiedrības kopējās intereses un visu 5,4 miljonu starptautiskās lidostas «Rīga» apkalpoto pasažieru drošību,» klāstīja Karnīte.

Ņemot vērā, ka lidostai jāpilda Administratīvās apgabaltiesas spriedums un jāļauj iebraukšana taksometru līnijā ikvienai personai, lidosta vērš uzmanību, ka drošības un sabiedriskās kārtības apdraudējums pie lidostas termināļa atlidošanas zonas paaugstināsies.

Pildot Administratīvās tiesas lēmumu, no šā gada 6.septembra taksometru līnija tiks iekļauta īstermiņa autostāvvietā P1.

Starptautiskā lidosta «Rīga» ir lielākais aviosatiksmes mezgls Baltijas valstīs. No lidostas «Rīga» ziemas sezonā iespējams doties uz vairāk nekā 60, bet vasaras sezonā - uz gandrīz 90 galamērķiem, ko nodrošina 20 aviosabiedrības. 2016.gadā lidosta «Rīga» apkalpoja vairāk nekā 5,4 miljonus pasažieru - gandrīz 45% no kopējā Baltijas valstu pasažieru skaita.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu