Tiesībsargs: Nepieciešams sākt diskusiju par termina «nepilsonis» maiņu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijā nepieciešams sākt diskusiju par termina «nepilsonis» maiņu, uzskata tiesībsargs Juris Jansons.

Jansons šodien diskusijā par nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšanu Latvijā norādīja, ka šis termins ir maldinošs un rada negatīvu pieskaņu.

«Kā izriet no pētījumiem, daļa nepilsoņu uzsver, ka šis statuss cilvēkam rada subjektīvu diskriminācijas sajūtu, kas netiek saistīts ar kādiem ekonomiskiem vai politiskiem ierobežojumiem, bet gan ar pašu statusu, tā piešķiršanu un nepieciešamību kārtot naturalizācijas eksāmenus, tai skaitā apgūt latviešu valodu,» uzsvēra tiesībsargs.

Jansons atgādināja, ka nepilsoņa statuss savulaik tika veidots kā pagaidu statuss, nevis kā Latvijas pilsonības paveids, turklāt termina «nepilsonis» lietojums rada negatīvas asociācijas un ir izraisījis lielu neizpratni starptautiskajās institūcijās par šīs personu grupas statusu un tiesību apjomu.

Lai arī Latvijas «nepilsoņu» tiesību apjoms ir tuvs Latvijas pilsoņiem, nereti «nepilsoņi» tiek salīdzināti ar bezvalstniekiem, uzsvēra Jansons.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu