ĀM: ES nedrīkst atkāpties no sasniegtā integrācijas procesos

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Eiropas Savienībai (ES) ir būtiski nekāpties atpakaļ un nezaudēt sasniegto ES integrācijas procesos, Polijā notiekošajā Kriņicas gadskārtējā ekonomikas forumā uzsvēra Ārlietu ministrijas (ĀM) parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica (V).

Kā aģentūru LETA informēja ministrijā, diskusijā par ES nākotnes izaicinājumiem Kalniņa-Lukaševica sacīja, ka jautājumos par migrācijas krīzes risinājumiem un stingras fiskālās disciplīnas nozīmi dalībvalstu vidū ir atšķirīgi viedokļi, tomēr tie nebūs jautājumi, kas radīs nepārvaramas grūtības ES.

«Daudz lielāks risks ES vienotībai ir populisma un radikāla nacionālisma tendences. Tādēļ šobrīd nevar runāt par austrumu-rietumu, ziemeļu-dienvidu vai veco-jauno dalībvalstu dalījumu. Robežšķirtne ir starp atbildīgu politiku un populismu,» teica parlamentārā sekretāre.

Viņa arī pauda viedokli, ka, vērtējot ES nākotnes scenārijus, Latvija lūkosies, lai tiktu stiprināta ES vienotība un drošība, tiktu stimulēta sociālekonomiskā konverģence dalībvalstu starpā un pieaugtu eirozonas stabilitāte. «Esot daļai no ES, tiek stiprināta arī Latvijas suverenitāte un ietekme. Tādēļ, sagaidot Latvijas simtgadi, vēlamies redzēt stipru un vienotu ES,» uzsvēra Kalniņa-Lukaševica.

Parlamentārā sekretāre norādīja, ka Latvijas sabiedrībā ir augsts atbalsta līmenis ES un eiro pozitīvi vērtē 76%. Savukārt pret ES kopējo ārējās un drošības politiku pozitīva attieksme ir 83% iedzīvotāju, atsaucoties uz šī gada maija Eirobarometra rādītājiem, minēja Kalniņa-Lukaševica.

Paneļdiskusijā par mazo un vidējo valstu lomu un ietekmi starptautiskajā vidē, parlamentārā sekretāre uzsvēra valstu sadarbības nozīmi. Kalniņa-Lukaševica norādīja, ka svarīgs faktors ir taisnīgums. «Pirmkārt, tas nozīmē nepieciešamību atjaunot taisnīgumu, neatkāpjoties no starptautiskajām normām un likuma varas iepretim Krievijas realizētajai agresivitātei. Un, otrkārt, tas nozīmē arī ekonomisko un sociālo taisnīgumu, mazinot nevienlīdzību gan sabiedrībās, gan ES valstu vidū,» pārliecību pauda parlamentārā sekretāre.

ĀM atgādina, ka Polijas pilsētā Kriņicā no 5.septembra līdz 7.septembrim notiek gadskārtējais ekonomikas forums, kas ir viens no lielākajiem šāda veida pasākumiem Centrālajā un Austrumeiropā. Tajā pulcējas politiskie līderi, ekonomiskās un sabiedriskās dzīves pārstāvji, nozaru eksperti un biznesa aprindu pārstāvji, kā arī žurnālisti no Eiropas, Āzijas un Amerikas, lai apmainītos viedokļiem un debatētu par aktuāliem jautājumiem. Šī gada Kriņicas ekonomikas foruma tēma ir «Projekts «Eiropa» - kāda recepte nākamajai desmitgadei?».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu