Seko līdzi Kosmosa dienas notikumiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Kosmosa dienā, 9.septembrī, Cēsu lidlaukā tiek palaista Latvijas simtgadei veltītā lieljaudas izmēģinājuma raķete. Šis ir pirmais šāda veida Latvijā radītais lidaparāts, kura jauda ļaus sasniegt virsskaņas ātrumu - vairāk nekā 1235 km/h. Salīdzinājumam – nacionālās aviosabiedrības «AirBaltic» lidmašīnām «Bombardier CS300» maksimālais lidošanas ātrums ir 871 km/h.

Raķetes palaišana notiek projektā «Pirmie Latvijas 100 km kosmosā». Projekta vadītājs Pauls Irbins uzsver, ka raķetes starts ir sasniegums ne tikai Latvijas, bet pat Skandināvijas līmenī, jo izgatavot un palaist virsskaņas raķeti ir milzīgs tehnisks un organizatorisks izaicinājums.

Kosmosa dienas tiešraide piedāvā iepazīt tuvāk kosmosa izpētes aizkulises – vērot raķešu startus Cēsu lidlaukā, zonžu izgatavošanas procesu un dažādus paraugdemonstrējumus, kā arī būt par projekta «Pirmie Latvijas 100 km kosmosā» trešās lieljaudas izmēģinājuma raķetes palaišanas lieciniekiem.

Tiešraides programma:

- Misijas «Pirmie Latvijas 100KM kosmosā» raķešu starti

- Mēģinājums sasniegt raķetes lidojuma virsskaņas ātrumu, kas pārsniegtu 1235 km/h

- ZINOO un Rīgas Tehniskās universitātes «Tehniskās Jaunrades dienu» nodarbību prezentācijas

- Latvijas raķešmodelistu starti

- Gaisa raķešu darbnīcas bērniem.

Projekts «Pirmie Latvijas 100 km kosmosā» paredz, ka 2018. gadā kosmosā dosies pirmā Latvijā radītā raķete, kurai pa spēkam būs sasniegt 100 kilometru augstumu, tādējādi apliecinot Latvijas potenciālu nākotnē ierindoties starp kosmosa izpētes lielvalstīm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu