Bērnu slimnīcai iegādāta jauna ierīce acs ābola iekšpuses fotografēšanai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) rīcībā nonākusi jauna ierīce acs ābola iekšpuses fotografēšanai jeb fundus kamera «Icon pediatric retinal imaging», informēja BKUS komunikācijas nodaļas vadītāja Vita Šteina.

Viņa skaidroja, ka jaunā ierīce ārstiem ļaus laicīgi atklāt grūti pamanāmas un retas acu slimības. Tā būs noderīga bērniem, kuriem priekšlaicīgās dzimšanas dēļ nav nobriedusi acs tīklene un veidojas speciāla retinopātijas forma - priekšlaikus dzimušo retinopātija.

«Savlaicīgi nediagnosticējot un neārstējot šo saslimšanu, var attīstīties totāla tīklenes atslāņošanās un aklums. Mazos bērniņus rūpīgi kopj un ārstē neonatologi un noteiktos laikos pēc noteiktām indikācijām acis izmeklē BKUS acu ārsti. Lai varētu salīdzināt un paredzēt slimības gaitu, noteikt indikācijas lāzerterapijai un izvērtēt ārstēšanas rezultātus, mazo bērnu tīklenes tiek izmeklētas un reizē fotografētas ar speciālu digitālu fundus kameru, kas tagad būs pieejama Bērnu slimnīcā,» sacīja Šteina.

Viņa norādīja, ka bez šādas kameras nav iespējama arī tīklenes audzēju, iedzimtu tīklenes un redzes nerva patoloģiju izvērtēšana un ārstēšana. Ar kameras palīdzību arī iespējams izvērtēt tīklenes un dzīslenes asinsvadus - pielietojot kontrastvielu, tiek veikta tīklenes fluorescentā angiogrāfija priekšlaikus dzimušiem un maza vecuma bērniem. Šteina uzsvēra, ka šādas ārstniecības iespējas Baltijā pašreiz nav pieejamas nevienā Acu slimību klīnikā.

Zināms, ka vidēji gada laikā šāda veida izmeklējumi nepieciešami vismaz 100 pacientiem. «Ir ļoti svarīgi, lai ģimenes ārsti un acu ārsti, kuri veic regulārās pārbaudes bērniem, spētu atpazīt simptomus, kas liecina, ka ir nepieciešami padziļināti acs izmeklējumi. 2017.gadā Acu slimību klīnikas uzskaitē ir vairāk nekā 370 dažādu retu acu saslimšanu, katru gadu tiek diagnosticētas jaunas tīklenes, redzes nerva un citu acu struktūru iedzimtas un iegūtas saslimšanas, kas var būt saistītas ar dažādām vispārējām iedzimtām saslimšanām un var izteikti ietekmēt redzi un vispārējo veselību. Vidēji katru gadu Bērnu slimnīcā nonāk vismaz 40 bērni ar retām acu slimībām,» skaidroja Acu slimību klīnikas vadītāja Sandra Valeiņa.

Ierīce «Icon pediatric retinal imaging» izmaksāja 105 500 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa. Tā ir pārvietojama, augstas izšķirtspējas kamera, kas vadāma ar skārienjūtīgu ekrānu. Tāpat kamera savienota ar datu bāzi, kas ļauj uzglabāt augstas kvalitātes un lielā apjomā uzņemtās bildes.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu