VK norāda uz vairākiem trūkumiem tiesu sistēmas darbības efektivitātes paaugstināšanā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Austra Helēna Žaggere/LETA

Līdz šim veiktajos pasākumos tiesu sistēmas darbības efektivitātes paaugstināšanai ir vairāki trūkumi, šodien notikušajā Tieslietu padomes (TP) sēdē norādīja Valsts kontrole (VK).

VK savā ziņojumā uzsvēra, ka kvantitatīvi pasākumi ir veikti, taču nevar teikt, ka tiesu darbības efektivitāte būtu uzlabojusies. Tāpat, atsaucoties uz VK rīcībā esošo statistiku, tika norādīts, ka lietu izskatīšanas ātrums tā vietā, lai augtu, samazinās.

VK norādīja, ka būtu jāveicina e-vides ieviešana tieslietu praksē, izmantojot videokonferences un elektroniskos dokumentus.

Ziņojums arī koncentrējās uz to, ka sabiedrībā valda zems uzticības līmenis tiesu sistēmai - 41% no Latvijas iedzīvotājiem neuzticas tiesu sistēmai. VK norādīja, ka Tieslietu ministrijai (TM) būtu jāpilnveido komunikāciju ar sabiedrību.

Komentējot lietu izskatīšanas ilguma pieaugumu, Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāja pienākumu izpildītāja Sandra Strence norādīja, ka jāņem vērā tas, ka liela daļa bezstrīdus lietas tiek novirzītas notāriem un citām institūcijām, tādējādi tiesas kompetencē atstājot sarežģītākās lietas, kuras nav iespējams izskatīt ātrā procesā.

Latvijā patlaban ir 34 rajona tiesas, taču no nākamā gada 1.marta, īstenojot tiesu teritoriālu reformu, būs tikai deviņas, norādīja Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL/TB-LNNK).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu