Latvija kā vienīgā no NATO valstīm sūtīs papildus inspekciju «Zapad» novērošanai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Latvija kļuvusi par vienīgo NATO dalībvalsti, kura uz Baltkrieviju nosūtīs papildus inspekciju Krievijas un Baltkrievijas mācību «Zapad 2017» novērošanai, šodien žurnālistiem pastāstīja aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS).

(Ziņa papildināta.)

Latvija izteikusi vēlēšanos nosūtīt papildus inspekciju, un Baltkrievijas puse to akceptējusi.

Bergmanis gan uzsvēra, ka tikai pēc mācībām varēs komentēt, ko Baltkrievija ļāvusi novērot, taču Latvija sagaida, ka tiks ievērotas līguma saistības. «Esam ļoti pateicīgi, ka dosimies šādā papildus novērotāju vizītē,» uzsvēra ministrs.

«Mēs sagaidām, ka tiks ievērotas kaut kādas līguma saistības. Man šobrīd grūti spriest, kāda būs šī vizīte, taču esmu ļoti pateicīgs, ka esam vienīgā NATO valsts, kas dosies šādā papildus novērotāju vizītē, un ir šī iespēja vairāk uzzināt par caurskatāmību, kā rezultātā mēs mazinām šos riskus,» norādīja ministrs.

Latviju apmeklējošais Sabiedroto spēku augstākās virspavēlniecības Eiropā komandiera vietnieks ģenerālis sers Džeimss Everards žurnālistiem norādīja, ka NATO ļoti uzmanīgi seko līdzi šīm mācībām, lai būtu gatava jebkuram negaidītam pavērsienam, īpaši ņemot vērā mācību potenciālo mērogu un caurskatāmības trūkumu. Ģenerālis akcentēja, ka Baltkrievijai un Krievijai ir tiesības rīkot mācības, taču šajā gadījumā tiks izmantoti ļoti lieli Krievijas kaujas spēki.

Ģenerālis arī esot pārliecināts, ka šīs mācības Krievija izmanto, lai sniegtu politisku vēstījumu un izmēģinātu jaunu aprīkojumu un tehniku, «taču tūlītējus militārus draudus NATO neredz».

Abas amatpersonas informēja, ka šonedēļ Rīgā sācies NATO vingrinājums «Steadfast Pyramid 2017» un «Steadfast Pinnacle 2017», kurā piedalās vairāk nekā 40 vecākie un augstākie virsnieki no NATO dalībvalstīm, kā arī partnervalstīm Somijas uz Zviedrijas. Mācības jau vairākus gadus tiek rīkotas tieši Latvijā.

Kā uzsvēra Everards, vingrinājumu mērķis ir apmācīt augstākos NATO vadītājus - gan esošos, gan topošos, sevišķi ņemot vērā jauno tehnoloģiju uzstādītos noteikumus.

Jau ziņots, ka Krievijas un Baltkrievijas militāro mācību «Zapad» aktīvā fāze norisināsies no 14.septembra līdz 20.septembrim. Baltijas valstīs ir bažas, ka Krievija mācības var izmantot agresīviem nolūkiem.

Paredzēts, ka militārās mācības «Zapad 2017» Baltkrievijā novēros trīs Latvijas pārstāvji, bet Krievijā - viens.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu